sjednica s građanima

Šuica: 'Postoji raskorak između donositelja odluka i građana'

Image
Foto: AP Photo/Francisco Seco

Građani diljem EU-a osjećaju da nemaju utjecaja na donošenje odluka, zbog čega raste euroskepticizam

23.10.2021. u 22:05/ Hina

Potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica rekla je u subotu kako postoji raskorak između donositelja odluka i građana pa da europske institucije razmišljaju o trajnom uključivanju građana u rasprave vezane za EU.

"Primijetili smo da postoji raskorak između donositelja odluka i građana pa želimo smanjiti taj raskorak. To je razlog zašto organiziramo ovu konferenciju", rekla je Šuica na konferenciji za medije u Europskom parlamentu u Strasbourgu nakon sjednice održane s građanima.

U subotu u Strasbourgu traje plenarna sjednica na kojoj 80 građana predstavlja zaključke rasprava koje je vodilo 800 nasumce odabranih građana u rujnu i listopadu o raznim temama.

Građani diljem EU-a osjećaju da nemaju utjecaja na donošenje odluka, zbog čega raste euroskepticizam, pa su tri stožerne institucije - Europska komisija, Vijeće EU-a i Europski parlament - pokrenuli seriju rasprava pod nazivom Konferencija o budućnosti Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tehnologija je promijenila svijet pa se moramo i mi promijeniti", izjavila je Šuica.

"Moramo promijeniti demokraciju da odgovara budućnosti. Ne vjerujem da je ovo jednokratni događaj. Trenutno razmišljamo, premda još uvijek nismo odlučili, o stalnom mehanizmu", dodala je.

Upravo se čita

Image
375 tisuća tona

Gomila mulja brine stanovnike Ivanje Reke! Potraga o tempiranoj ekološkoj bombi na rubu Zagreba

Na internetskoj stranici Konferencije o budućnosti Europe nalazi se digitalna platforma na kojoj građani iz 27 država EU-a mogu iznositi svoje ideje i komentare.

Image
'nisu nas ni slušali'

Građani došli u Strasbourg u nadi da će učiniti EU boljim, ali samo su se razočarali: 'Dali su nam premalo vremena'

Image
'nisu nas ni slušali'

Građani došli u Strasbourg u nadi da će učiniti EU boljim, ali samo su se razočarali: 'Dali su nam premalo vremena'

Šuica je rekla da bi to moglo postati trajno rješenje. "Ali o tome tek moramo odlučiti", napomenula je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska komisija, Vijeće EU i Europski parlament su tijekom rujna i listopada platili put za 800 građana koji su u Strasbourgu raspravljali o temama poput gospodarstva, demokracije, zaštite okoliša i migracija. U subotu je 80 predstavnika tih građana, među kojima dvoje iz Hrvatske, ponovo doputovalo u Strasbourg pa u Europskom parlamentu iznijelo političarima sažetak svojih prethodnih rasprava.

U prosincu će ti građani uobličeni završni dokument pa ga poslati Europskoj komisiji. Šuica je ranije obećala da će ga od proljeća 2022. uzeti u obzir prilikom kreiranja europskih politika.

"Moje mišljenje je da bi to trebalo postati stalno", rekao Guy Verhofstadt, zastupnik u Europskom parlamentu te predstavnik ovog projekta. "Možda bi ovo trebalo organizirati svakih pet godina tijekom mandata (europskih institucija)", izjavio je.

Oko 70 posto građana Europske unije u kolovozu je reklo da nije zadovoljno načinom na koji EU trenutno funkcionira, pokazuje anketa kuće za istraživanje tržišta Ipsos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
objavio kremlj

'Putin je otvoren za kontakt s njemačkim kancelarom'

Više s weba