Teška borba

Šumski požari i dalje gore diljem Mediterana: 'Gubimo našu povijest, naš identitet se pretvara u prah'

Image
Foto: AP Images

Vatrogasci su na Twitteru objavili da su u posljednjih 12 sati izveli više od 3000 operacija na Siciliji i u Kalabriji

11.8.2021. u 21:37/ Hina

Izmoreni grčki vatrogasci u srijedu su se deveti dan zaredom borili protiv požara na ogromnim temperaturama na Mediteranu, koje su raspirile vatru u južnoj Italiji, kao i u Alžiru gdje je poginulo najmanje 65 ljudi. 

Sredozemne države od Turske do Tunisa bilježe najviše temperature u nekoliko desetljeća u tjednu kad je odbor za klimu Ujedinjenih naroda objavio izvješće koje je upozorilo da je čovječanstvo vrlo blizu točki bez povratka po pitanju klimatskih promjena. 

Grčka, suočena s najgorim toplinskim valom u tri desetljeća, evakuirala je dvadesetak sela na Peloponezu. Antička Olimpija, poprište prvih Olimpijskih igara, ipak se spasila od požara. 

Oko 580 grčkih vatrogasaca se uz pomoć kolega iz Francuske, Velike Britanije, Njemačke i Češke bori protiv vatre u Gortiniji, mjestu pored Olimpije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Brza intervencija

Požar na Trešnjevci: Zapalili se rashladni uređaji unutar toplane, oglasio se i HEP

Image
Brza intervencija

Požar na Trešnjevci: Zapalili se rashladni uređaji unutar toplane, oglasio se i HEP

Vatra i dalje hara Eubejom, drugim najvećim grčkim otokom, kao i okolicom Atene. 

"Da su helikopteri i kanaderi došli odmah i djelovali u prvih šest, sedam sati, šumski požari bi bili ugašeni prvi dan", rekao je 34-godišnji vlasnik kafića Trasivulos Kocias, gledajući praznu plažu u resortu Pefki na Eubeji. 

Upravo se čita

Image
DRUŠTVENA ODGOVORNOST

Tommy neće prodavati pirotehniku: 'Uzrokuje štetne posljedice za ljude i životinje'

Grčki premijer Kirijakos Micotakis proglasio je „ljeto iz noćne more“ te se ispričao za neuspjeh u gašenju nekih od više od 500 požara koji su pogodili Grčku.

"Naš identitet se pretvara u prah"

Na drugom kraju Mediterana alžirska vlada poslala je vojsku da pomogne u gašenju požara koji su pogodili šumski sjever afričke države. Poginulo je najmanje 65 ljudi, među njima 28 vojnika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najteže je pogođeno područje Tizi Ouzou u planinskoj regiji Kabilie gdje su gorjele kuće, a stanovnici pronašli sklonište u hotelima, hostelima i studentskim domovima u obližnjim gradovima. 

Alžirski predsjednik Abdelmadžid Tebune proglasio je tri dana žalosti zbog poginulih. 

Na jugu Italije požari su uništili stotine hektara zemlje na rekordnim temperaturama višim od 40 stupnjeva i vjetrovima koji raspiruju vatru. 

Vatrogasci su na Twitteru objavili da su u posljednjih 12 sati izveli više od 3 tisuće operacija na Siciliji i u Kalabriji, uz sedam kanadera. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gubimo našu povijest, naš identitet se pretvara u prah, naša duša gori", napisao je lokalni gradonačelnik u Kalabriji Giuseppe Falcomata na svom Facebook profilu, nakon što je poginuo 76-godišnjak kojemu je vatra zahvatila kuću. 

U blizini Catanije poginuo je 30-godišnjak čiji se traktor prevrnuo dok je donosio vodu vatrogascima, prenose lokalni mediji. 

Posljednja dva tjedna Turska je imala više od 300 požara koji su uništili desetke tisuća hektara šuma. U srijedu navečer gore još tri požara, prenosi Reuters. 

U isto vrijeme sjever Turske suočava se s drugačijim izazovom – poplavama koje su nastale nakon neuobičajeno velikih kiša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
nova brutalnost terorista

Islamska država pogubila četiri osobe u Libiji: među njima i navodni špijun Libijske zore

Više s weba