nakon sastanka veleposlanika

Sve države članice načelno podržavaju odgodu Brexita: Odbačen Johnsonov kratki rok

Image
Foto: Shutterstock, AP Images

Predsjednik Europskog vijeća u srijedu nastavio je razgovore s šefovima država, načelno 27 članica podržava odgodu

23.10.2019. u 21:01/ Hina

Dvadeset sedam članica Europske unije načelno podržavaju odgodu Brexita, ali i dalje raspravljaju o trajanju odgode, rekao je u srijedu europski izvor nakon sastanka veleposlanika u Bruxellesu.

Preporuka da se prihvati treća odgoda

Britanski premijer Boris Johnson je prošli tjedan s Bruxellesom dogovorio sporazum, ali ga britanski parlament nije ratificirao te je bio primoran, mimo svoje volje, zatražiti odgodu od predviđenog izlaska 31. listopada. 

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk u srijedu je nastavio razgovore sa šefovima država i vlada, rekao je europski izvor.

U srijedu je Tusk preporučio državama članica EU da prihvate treću odgodu, do 31. siječnja, nakon glasanja britanskih zastupnika koji su načelno prihvatili sporazum, ali su odbacili kratak rok britanskog premijera Borisa Johnsona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Diplomati su skloni dužoj odgodi

Stajalište veleposlanika je bilo jednoglasno o potrebi odgode kako bi se prevladao zastoj s Londonom, rekao je jedan sudionik koji je također ocijenio da su diplomati uglavnom skloni dužoj odgodi, do 31. siječnja 2020.

Niti jedan drugi datum nije spomenut, reklo je nekoliko europskih izvora. Vlada je tvrdila da je brza procedura potrebna kako bi se zadovoljio rok idući tjedan, no zastupnici su poručili da im treba više vremena. 

Upravo se čita

Image
SLUČAJ AGROKOR

Je li 11 mil. kn proračunskog novca bačeno u vjetar zbog podizanja optužnice? Što kaže DORH?

Odgodu mora jednoglasno odobriti svih 27 članica. One su to već učinile dva puta, oba puta uz negodovanje Pariza koji je na kraju pristao. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
Odluka je pala?

Tjedan dana do izbora: Bidenu prednost u anketama, Bloomberg donirao 15 milijuna njegovoj kampanji

Više s weba