gušenje prosvjeda

Sve stroži režim! Iran prijeti da će trajno blokirati WhatsApp i Instagram

Image
Foto: AP

Kritičari iranskog sustava masovna ograničenja pristupa internetu i blokadu aplikacija smatraju pokušajima da se spriječi širenje informacija, fotografija i videa o prosvjedima

17.12.2022. u 22:56/ Hina

Iran prijeti da će trajno blokirati komunikacijsku platformu WhatsApp i društvenu mrežu Instagram, koje su veoma popularne u zemlji, piše u subotu njemačka agencija dpa.

Američka internetska tvrtka Meta, vlasnik Facebooka, WhatsAppa i Instagrama, dosad nije odgovorila na pismo koje su joj poslale iranske vlasti početkom prosinca, u kojem od nje traže da otvori predstavnički ured u zemlji i da svoje smjernice prilagodi propisima Islamske Republike.

"Ako Meta ne odgovori na naše pismo, to bi mogao biti uvod u trajnu blokadu", rekao je šef iranskog nacionalnog kibernetičkog centra Abolhassan Firouzabadi u intervjuu za novine objavljenom u subotu.

Iranske sigurnosne snage već su blokirale Instagram i WhatsApp kao dio prosvjeda koji sada traju tri mjeseca. Prema Teheranu, te aplikacije uključene su u "zavjeru protiv Irana, predvođenu stranim neprijateljima".

Image
'žene, život, sloboda'

Uhićena jedna od najpoznatijih iranskih glumica. Kritizirala smrtne kazne prosvjednicima

Image
'žene, život, sloboda'

Uhićena jedna od najpoznatijih iranskih glumica. Kritizirala smrtne kazne prosvjednicima

Tako iransko vodstvo opisuje višemjesečne protuvladine prosvjede diljem zemlje, u kojima je smrtno stradalo nekoliko stotina ljudi.

Iran namjerava poduzeti i pravne korake protiv Mete.

Kritičari iranskog sustava masovna ograničenja pristupa internetu i blokadu aplikacija smatraju pokušajima da se spriječi širenje informacija, fotografija i videa o prosvjedima.

Novinarima nije dopušteno nezavisno izvještavati o prosvjedima. Novinari koji su zanemarili cenzuru bili su uhićeni, a deseci su još u zatvoru.

Love island UK
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
Veliko otkriće

U Meksiku tijekom izgradnje željeznice pronađen drevni grob Maja star više od tisuću godina

Više s weba