'ne može biti iznimke'

Švedska odbila povući uhidbeni nalog za Assangea radi odlaska na pogreb

Image

Julian Assange

Foto: Dominic Lipinski/Press Association/PIXSELL

Državni odvjetnik je odbio Assangeov zahtjev rekavši da po švedskom zakonu ne može biti iznimke na sudsku odluku o izdavanju europskog uhidbenog naloga

28.10.2016. u 15:59/ Hina

Ured švedskog državnog odvjetnika priopćio je u petak da je odbio zahtjev osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea za privremeno povlačenje uhidbenog naloga kako bi mogao izaći iz ekvadorskog veleposlanstva u Londonu i otići na pogreb.

"Julian Assange je zatražio da švedski državni odvjetnik povuče nalog za njegovo pritvaranje i europski uhidbeni nalog kako bi mogao ići na pogreb", navodi se u priopćenju tog ureda.

Državni odvjetnik je odbio Assangeov zahtjev rekavši da po švedskom zakonu ne može biti iznimke na sudsku odluku o izdavanju europskog uhidbenog naloga.

Ured državnog odvjetnika nije naveo na čiji pogreb je Assange htio ići ni gdje će se on održati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četrdesetpetogodišnji Australac se u lipnju 2012. sklonio u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu pošto je u Velikoj Britaniji iscrpio sve pravne mogućnosti kako bi spriječio izručenje Švedskoj.

Švedski prizivni sud je u rujnu odbio njegov zahtjev za poništenje uhidbenog naloga, što je osma odluka švedskog suda na njegovu štetu. Assangeov odvjetnik je najavio žalbu na tu odluku švedskom vrhovnom sudu.

Upravo se čita

Image
ČEKA SE ODLUKA

Pitali smo vas koga želite vidjeti na klupi reprezentacije: Evo što kažu čitatelji Danas.hr

Više s weba

Pročitajte još

Image
Novi detalji

Pucnjava u blizini sinagoge u Jeruzalemu: Najmanje sedmero poginulih, policija ubila napadača

Više s weba