SLOŽENA PRIJEVARA

Švercali gorivo iz Hrvatske i Slovenije u Italiju, policija im zamrznula 149 milijuna eura. Pas pronašao novac u podu

Image
Foto: Guardia di finanza/YouTube

Istraga je obuhvatila osumnjičenu kriminalnu skupinu koju čine tri osobe, svi Talijani, koji rade iz Dubaija, Miamija i Salerna. Osumnjičeni su da su naftne derivate unosili na talijanski teritorij iz drugih država članica EU-a radi njihove kasnije preprodaje po niskoj cijeni, koristeći niz fiktivnih tvrtki i tampon tvrtku, naveo je EPPO

24.3.2023. u 8:36/ Danas.hr

Ured europskog javnog tužitelja u Bologni i talijanska financijska policija Parme jučer su zamrznuli imovinu u iznosu 149 milijuna eura u istrazi složene prijevare s PDV-om na uvezena goriva.

"Nalog za zamrzavanje izdao je istražni sudac iz Parme, na zahtjev EPPO-a, protiv pet pojedinaca i dvije tvrtke uključene u trgovinu gorivom. Sudski dekret o zapljeni gotovine, bankovnih računa i nekretnina izvršen je u Parmi, Potenzi i Salernu", objavio je EPPO na svojim stranicama.

Naime, tijekom pretraga talijanska policija otkrila je milijune eura u gotovini skrivene ispod poda u prostorijama jedne od tvrtki koje su bile pod istragom, a u tome su im pomogle pseće jedinice specijalizirane za traženje novca.

Istraga je obuhvatila osumnjičenu kriminalnu skupinu koju čine tri osobe, svi Talijani, koji rade iz Dubaija, Miamija i Salerna. Osumnjičeni su da su naftne derivate unosili na talijanski teritorij iz drugih država članica EU-a radi njihove kasnije preprodaje po niskoj cijeni, koristeći niz fiktivnih tvrtki i tampon tvrtku, naveo je EPPO.

Image
PU KARLOVAČKA

Kruži 'nigerijska prijevara': Starijim osobama šalju pisma. Policija savjetuje što ne smijete raditi

Image
PU KARLOVAČKA

Kruži 'nigerijska prijevara': Starijim osobama šalju pisma. Policija savjetuje što ne smijete raditi

Gorivo su naposljetku prodavali tvrtki sa sjedištem u Parmi, za koju istražitelji sumnjaju, da je počinila prijevaru u vezi s PDV-om što joj je omogućilo prodaju ispod tržišnih cijena.

Prema istrazi, goriva su uvezena preko dvije tvrtke sa sjedištem u EU iz rafinerija u Sloveniji i Hrvatskoj, vozilima hrvatskog transportnog poduzeća kojim je 'de facto' upravljao jedan od navodnih članova zločinačkog udruženja.

U nekim je slučajevima između talijanskih nestalih trgovaca i skladišnog poduzeća sa sjedištem u Parmi korišteno međupoduzeće sa sjedištem u Potenzi, čija je jedina svrha bila uvođenje dodatnog fiktivnog koraka u trgovačkom lancu, kako prijevara ne bi bila izravno povezana s tvrtkom sa sjedištem u Parmi. Tamponsku tvrtku sumnjiči se i za poreznu prijevaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tijeku ove istrage, koju su započele talijanske vlasti, a na koju se pozvao EPPO 2022., već je u lipnju 2019. izvršen nalog za pretragu sjedišta tvrtke sa sjedištem u Parmi, što je dovelo do zapljene ukupnog od 1,5 milijuna eura u gotovini, uključujući oko 190 000 eura u američkim dolarima. Procjenjuje se da je ova skupina poreznoj upravi nanijela štetu od više od 92 milijuna eura, koja se odnosi na neplaćeni porez od 2016.

Kaznena djela koja se istražuju uključuju prijevaru financijske uprave, izdavanje i korištenje lažnih računa, krivotvorenje i lažne ili izostavljene prijave PDV-a i poreza na dohodak.

Više s weba

Pročitajte još

Image
IZGUBLJEN NA MORU

VIDEO Maturant na Bahamima skočio s broda zbog izazova i nestao u moru. Potraga za njim prekinuta

Više s weba