Kako to organizirati?

Svi busom na sprovod kraljice, a Biden u blindiranom autu. Stručnjaci za protokol i sigurnost objasnili zašto...

15.9.2022. u 22:00/ Maja Oštro Flis

Predsjednik Milanović je otkrio zašto će u London na ispraćaj pokojne kraljice Elizabete II. putovati komercijalnim letom. Donosimo pregled

Sprovod kraljice Elizabete druge u ponedjeljak bit će ogroman sigurnosni rizik. Jer u London stiže više stotina političara iz cijelog svijeta. Neki ne žele slijediti pravila koja su im sugerirana, a drugi, poput našeg predsjednika, poštovat će pravila iako mu se u Veliku Britaniju baš i ne ide. Sigurnost, protokol i Maja Oštro Flis.

Danju, i noću. Tisuće u koloni dugoj pet kilometara. Westminsterska katedrala otvorena je 24 sata na dan. Keith Smart iz Londona: "Kada sam stao u red, rekli su mi da ću čekati 3 i pol sata za ulazak u Westminster, ali čekao sam više od 10 sati." Nimisha Maroo iz Londona: "Meni je baš bio najbolji dio toga što sam u redu, što sam imala vremena vidjeti što nas čeka, pripremiti se i osjetiti dio cijele te atmosfere."

Image
BOGATA OSTAVŠTINA

Stare i nove rezidencije novog kralja: Popis dvoraca koje je Charles III. nasljedio od majke

Image
BOGATA OSTAVŠTINA

Stare i nove rezidencije novog kralja: Popis dvoraca koje je Charles III. nasljedio od majke

Dio te kraljevske atmosfere osjetit će i otprilike 500 visokih dužnosnika, predsjednika, premijera. Među njima i predsjednik Zoran Milanović i prva dama. "Ja idem na sprovod Kraljice. Na sprovod predsjednika Tuđmana, not my favorite, nije došao nitko. To države pamte. A to kako ću letjeti, to je moja stvar. Naravno, komercijalnom linijom, hrvatski avion je na remontu već 4 mjeseca", kazao je Milanović.

Propisali su i pravila dolaska - komercijalni letovi, nema službenih vozila, već prijevoz mini autobusima. No, ne vrijedi to za sve. Američki predsjednik Joe Biden želi doći - u ovom. Svom službenom automobilu, poznatijem kao Zvijer. Blindirani bunker na kotačima, koji ima spremnike kisika, ali i bocu predsjednikove krvne grupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zdeslav Perković, stručnjak za protokol: "Ljudi misle da je to samo zbog protokola i njegove veličine. Ne, predsjednik Amerike baš zato što jest to, predjsednik Amerike je i velika meta, svi sigurnosni stanardi moraju biti zadovoljeni kad je on u pitanju."

Bidenov primjer da autobuse zamijene službenim automobilima žele i japanski vladar Naruhito, koji i rijetko napušta Japan, ali izraelski predsjednik. U kojem god prijevoznom sredstvu došli - sprovod kraljice Elizabete najveći je sigurnosni događaj u Velikoj Britaniji od smrti princeze Diane.

Upravo se čita

Image
OKUPLJANJE NA ULICAMA

VIDEO Rastu napetosti na sjeveru Kosova. U Sjevernu Mitrovicu ušlo 200 naoružanih specijalaca

Organizirani prijevoz, protiv kojeg se pojedini lider bune, dobra je odluka, tvrdi Mate Laušić, stručnjak za sigurnost: "Vrlo razumljiva i očekivana odluka. U ovakvim situacijama uvijek se tako prakticira, jer bi inače to bile nemoguće situacije. Štićene kolone koje minimalno broje pet, šest automobila, to je nemoguća misija, to bi bilo teško pratiti."

Ima i onih koji nisu dobili poziv za London. U ponedjeljak na sprovod neće doći lideri Rusije, Mijanmara, Bjelorusije, Sirije, Venezuele i Afganistana. Velika Britanija sprema se za povijesne trenutke - lanci restorana brze prehrane u ponedjeljak neće raditi, privatni sprovodi bit će odgođeni - a cijela zemlja utihnut će na dvije minute - kako bi najdugovječnijoj kraljici na svijetu odali počast koju zaslužuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Kvari mu planove

Izlazne ankete s izbora, Macron gubi apsolutnu većinu: 'Uz svjetski nered, zar još i nered u Francuskoj?'

Više s weba