što će odlučiti?

Švicarci danas izlaze na dva referenduma: Glasaju o zakonima o oružju i poreznim olakšicama

Image

Više od 27 posto švicarskog stanovništva posjeduje vatreno oružje

19.5.2019. u 10:20/ Hina

Švicarci u nedjelju glasaju o tome treba li nametnuti strože zakone o kontroli oružja i ukinuti porezne olakšice za međunarodne korporacije - dva referenduma koji bi švicarske zakone mogli uskladiti s međunarodnim i EU standardima.

Više od 27 posto švicarskog stanovništva posjeduje vatreno oružje - jedna od najvećih stopa posjedovanja oružja u zapadnoj Europi, prema podacima Sveučilišnog instituta za međunarodne i razvojne studije u Ženevi.

Švicarski tradicionalni streljački klubovi i desničarska Narodna stranka protive se planovima o ograničenju vlasništva poluautomatskog oružja.

Vlada tvrdi da nečlanica EU-a Švicarska mora slijediti strože zakone EU-a o oružju ili joj prijeti da bude isključena iz suradnje s EU-om o sigurnosnim i migracijskim pitanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oponenti su upozorili da plan vodi prema totalnoj zabrani privatnog oružja.

Na drugom referendumu glasači odlučuju treba li Švicarska ukinuti porezne olakšice za multinacionalne tvrtke smještene u Švicarskoj te trebaju li radnici, tvrtke i država izdvajati veće doprinose za mirovinski sustav koji nema dovoljno sredstava.

Upravo se čita

Image
o stanju zrakoplovstva

Bivši zapovjednik HRZ-a: 'Koliko dugo letimo MiG-ovima, nije ih previše ni palo'

Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj - klub visoko industrijaliziranih država - zaprijetila je da će Švicarsku staviti na popis zemalja koje još ne provode najviše poreze na dobit.

Prema novoj švicarskoj politici strane zemlje plaćale bi istu poreznu stopu kao i domaće, no porezne stope općenito bi pale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljevičarske stranke planu se protive zbog očekivanog poreznog manjka.

Kako bi osigurala njihovu potporu, vlada je porezno pitanje povezala s planom da se osiguraju mirovine.

Prema nedavnim istraživanjima glasači naginju tome odobravanju zakona o kontroli oružja kako i poreznmirovinske reforme.

Više s weba

Pročitajte još

Image
pritisak amerikanaca

Washington od Bliskog Istoka zahtijeva strože kontrole letova za SAD

Više s weba