MUKE PO BREXITU

'Tačerizam na stereoidima': Boris Johnson i Jeremy Corbyn se svađaju zbog Brexita

Image
Foto: House of Commons via AP

Konzervativni premijer je počeo svađu poslavši pismo laburističkom čelniku

5.11.2019. u 16:40/ Hina

Britanski premijer Boris Johnson i vođa laburističke oporbe Jeremy Corbyn sukobili su se u utorak tvrdeći svaki za sebe da je pravi čovjek za rješavanje problema u vezi s Brexitom, glavnom temom kampanje za parlamentarne izbore 12. prosinca.

Konzervativni premijer je počeo svađu poslavši pismo laburističkom čelniku u kojemu od njega traži da pojasni svoje neodređeno stajalište o izlasku iz Europske unije. On još nije proveden više od tri godine otkako je na referendumu 2016. za njega glasovalo 52 posto birača.

"Kada izaberu novog premijera, birači zaslužuju da imaju točnu sliku o onome što će svaki potencijalni čelnik učiniti u svezi s Brexitom", napisao je u tom pismu koji je objavio njegov ured. "Mjesecima niste htjeli reći kakav 'dogovor' želite s EU-om. Sada je došlo vrijeme da to pojasnite i kažete kakav je stvarno vaš projekt", dodao je konzervativni čelnik.

Političke stranke su ušle u bit pitanja u utorak, dan prije raspuštanja parlamenta u srijedu, pet tjedana prije prijevremenih izbora koji trebaju dati novi saziv parlamenta u kojemu će se većina očitovati o obliku provedbe Brexita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred aktivistima okupljenim u Harlowu, južno od Londona, Jeremy Corbyn je odmah uzvratio udarac, odlučan u nakani da svom konzervativnom suparniku otme ključeve Downing Streeta 10.

Optužio ga je da želi "iskoristiti" Brexit kako bi umanjio radnička prava i otvorio britansko javno zdravstveno osiguranje (NHS) američkom privatnom sektoru, u okviru ugovora o slobodnoj trgovini sa Sjedinjenim Državama.

Upravo se čita

Image
EUFORIJA DILJEM SVIJETA

VIDEO Od Toronta do New Yorka: Evo kako se pobjeda Vatrenih euforično slavila u Sjevernoj Americi

"Mnogi u konzervativnoj stranci žele iskoristiti Brexit kako bi umanjili prava za koja se radnička klasa teško borila naraštajima", kritizirao je spomenuvši "tačerizam na steroidima".

Usto je rekao da će se s Bruxellesom "u tri mjeseca" dogovoriti o novim uvjetima Brexita koji bi predviđao neku vrstu carinske unije s EU-om. Nakon toga bi ga uputio na referendum na kojemu bi birači mogli glasati i o ostanku u europskoj obitelji. No sam se nije htio očitovati o tome kako bi glasao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlučno se distanciravši od konzervativnog i laburističkog čelnika kojeg je nazvala "nesposobnim" za premijersku dužnost, čelnica liberalnih demokrata, poklonica Europske Unije Jo Swinson je obećala da će zaustaviti Brexit ako dođe na vlast, u prigodi službenog početka predizborne utrke u utorak u Londonu.

"Laburistička stranka kao i konzervativci žele pregovarati i provesti Brexit". A "svaki tip Brexita će biti štetan za naše gospodarstvo", upozorila je, najavivši da će u javne službe investirati "bonus od 58 milijarda eura, što će omogućiti ostanak u EU-u".

Usto je rekla da je sigurna da ovi izbori mogu donijeti "tektonske promjene" u britanskoj politici, izrazivši nadu da će joj na ruku ići rast popularnosti liberalnih demokrata koji trenutačno imaju 20 od 650 mjesta u donjem domu parlamenta.

Više s weba

Pročitajte još

Image
zaostala iz rata

Eksplozija mine u šumi kod Bugojna: jedan radnik poginuo, dvojica ozlijeđena

Više s weba