POTREBAN DIJALOG

Tajna inauguracija izazvala osudu: EU ne priznaje Lukašenka bjeloruskim predsjednikom

Image
Foto: AP Photo/Sergei Grits

EU je ponovno dao podršku mirnim prosvjedima i pozivima na nove izbore

24.9.2020. u 10:47/ Hina

Europska unija odbija priznati Aleksandra Lukašenka za bjeloruskog predsjednika nakon njegove iznenadne inauguracije kojoj nedostaje "demokratskog legimiteta", a Bruxelles preispituje svoje odnose s Minskom, rekao je šef europske diplomacije u četvrtak. 

Image
LUKAŠENKO ODBIJA DIJALOG

EU traži trenutačno oslobađanje zatočenih oporbenjaka u Bjelorusiji: 'Prekinite političke progone'

Image
LUKAŠENKO ODBIJA DIJALOG

EU traži trenutačno oslobađanje zatočenih oporbenjaka u Bjelorusiji: 'Prekinite političke progone'

Tajna inauguracija Lukašenka u srijedu izazvala je novu osudu Zapada i masovne prosvjede u Bjelorusiji koji traju još od spornih izbora 9. kolovoza. 

Izbori nisu bili ni slobodni ni pošteni i "EU ne priznaje namještene rezultate", priopćio je šef europske diplomacije Josep Borrell. "Takozvanoj inauguraciji i novom mandatu Lukašenka nedostaje demokratske legitimnosti", rekao je Borrell. 

"Ova inauguracija u izravnoj je suprotnosti s voljom većeg dijela bjeloruskog stanovništva, izražena u brojnim, neviđenim i mirnim prosvjedima od izbora i služi samo za još veće produbljivanje političke krize u Bjelorusiji"; rekao je bivši španjolski ministar vanjskih poslova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EU poziva na pravo Bjelorusa da ih "predstavljaju oni koje slobodnu izaberu kroz nove uključive, transparentne i vjerodostojne izbore", dodao je Borell. 

EU je ponovno dao podršku mirnim prosvjedima i pozivima na nove izbore "unatoč brutalnoj represiji bjeloruskih vlasti". 

Upravo se čita

Image
IMAMO SVOJ ĐIR

Spora Hrvatska oduševljava Engleze: Guardian se naklonio umjetnicima šetajućeg nogometa

Bruxelles je pozvao Minsk da se "suzdrži od daljnje represije i nasilja nad bjeloruskim narodom i odmah i bez uvjeta oslobodi privedene, uključujući političke zatvorenike", istaknuo je Borrell. 

"EU je i dalje uvjeren da je uključiv nacionalni dijalog i pozitivan odgovor na zahtjeve bjeloruskog naroda za novim demokratskim izborima jedini način kojim bi se pronašao izlaz iz ozbiljne političke krize u zemlji." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju se također navodi da Bruxelles "razmatra svoje odnose s Bjelorusijom". 

EU priprema sankcije protiv 40 ljudi koje smatra odgovornima za represiju i traži način da kazni i Lukašenka, otkrili su diplomatski izvori. 

No za to je potrebna suglasnost svih 27 članica EU-a, a Cipar uvjetuje svoj pristanak poduzimanjem mjera koje će natjerati Tursku da prestane istraživati nalazišta plina na Sredozemlju. 

Švedska i Finska odbijaju sankcionirati Lukašenka kako bi se omogućilo posredovanje Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) kojim će predsjedati Stockholm, dodali su izvori.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O tome će se raspravljati na samitu EU-a od 1. do 2. listopada u Bruxellesu. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
SUDJELOVALO 20 VATROGASACA

FOTO Ugašen veliki požar kod Bihaća: Pogledajte kako je sve izgledalo

Više s weba