je li dijalog moguć?

Talibani poručili: 'Rat je završen. Želimo odnose s međunarodnom zajednicom'; Vijeće sigurnosti UN-a održava hitnu sjednicu

Image
Foto: AP Images

"Mi ne želimo živjeti u izolaciji", poručila je nova vlast u Afganistanu

16.8.2021. u 7:39/ Hina

Glasnogovornik talibanskog političkog ureda Mohammad Naeem izjavio je u nedjelju za katarsku tv mrežu Al-Jazeera da je rat u Afganistanu završen, da žele imati odnose sa međunarodnom zajednicom i da to žele ostvariti putem dijaloga.

"Postigli smo što smo htjeli, a to je sloboda naše zemlje i neovisnost našeg naroda. Mi smo spremni razgovarati sa svim čimbenicima u zemlji i jamčiti im potrebnu zaštitu", rekao je glasnogovornik Naeem dodavši da talibani poštuju prava žena i manjina, kao i slobodu izražavanja u okvirima šerijatskog zakona.

Image
Nikica Kobašlić

U Afganistanu je služio 3 misije: 'Iznenađen sam padom jednog grada. Talibani danas nisu oni koji su bili prije 15 godina'

Image
Nikica Kobašlić

U Afganistanu je služio 3 misije: 'Iznenađen sam padom jednog grada. Talibani danas nisu oni koji su bili prije 15 godina'

 On je naglasio da niti jedna diplomatska misija nije bila na meti, te da će osigurati sigurnost za sve građane i diplomatske misije u Afganistanu. 

"Vjerujemo da strane snage neće ponovno pokušati sa projektima koji su se pokazali promašenima. Nećemo nikome dozvoliti da koristi našu zemlju da bi napadao druge, a mi nikome ne želimo zlo. Nećemo se miješati u poslove drugih, ali isto tako nećemo dozvoliti da se drugi miješaju u naše poslove", izjavio glasnogovornik talibanskog političkog ureda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naeem je kazao da su spremni razgovarati o tome što muči međunarodnu zajednicu sada kada su talibani preuzeli vlast u zemlji: "Mi svaki korak poduzimamo odgovorno kako bi bili u miru sa svima. Spremni smo razgovarati o tome što muči međunarodnu zajednicu. Mi ne želimo živjeti u izolaciji i želimo imati odnose s međunarodnom zajednicom. Imamo nekoliko kanala komunikacije sa stranim država i želimo ih razviti. Od svih zemalja tražimo samo to da sjednu s nama za stol kako bi riješili probleme".   

U ponedjeljak izvanredna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o Afganistanu

Vijeće sigurnosti UN-a u ponedjeljak će održati izvanrednu sjednicu o situaciju u Afganistanu nakon što su talibani preuzeli vlast u zemlji.

Upravo se čita

Image
OKUPLJANJE NA ULICAMA

VIDEO Rastu napetosti na sjeveru Kosova. U Sjevernu Mitrovicu ušlo 200 naoružanih specijalaca

Sjednica je sazvana na zahtjev Estonije i Norveške, a nazočnima će se obratiti glavni tajnik UN-a Antonio Guterres. Dio sjednice bit će javan, a potom bi iza zatvorenih vrata trebale uslijediti konzultacije. 

 Glavni tajnik UN-a prati situaciju u Afganistanu sa dubokom zabrinutošću i pozvao je talibane i sve druge strane u sukobu da pokažu suzdržanost kako bi se zaštitili životi ljudi i dopremila humanitarna pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Ujedinjeni narodi žele doprinijeti mirnom rješenju, raditi na poboljšanju ljudski prava svih Afganistanaca, a posebno žena i djevojčica, te osigurati humanitarnu pomoć svim civilima", priopćeno je iz ureda glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa.

Premijer Johnson: Afganistan ne smije postati mjesto za obuku terorista

Britanski premijer Boris Johnson pozvao je u nedjelju zemlje Zapada da usklade stajalište o situaciju u Afganistanu, te da ne bi smjele samoinicijativno priznati talibansku vlast u toj zemlji. 

 "Jasno je da ćemo uskoro imati novu vlast u Kabulu i važno je da zemlje Zapada rade zajedno i da oni koji budu vodili državu, talibani ili netko drugi, ne pretvore Afganistan u mjesto za obuku terorista", izjavio je britanski premijer.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Kvari mu planove

Izlazne ankete s izbora, Macron gubi apsolutnu većinu: 'Uz svjetski nered, zar još i nered u Francuskoj?'

Više s weba