Press konferencija

Talibani se obratili javnosti nakon osvajanja Afganistana: 'To je bilo naše pravo. Hvala Bogu što je dao slobodu ovom narodu'

Image
Foto: AP Images

Pred kamere je stao glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid

17.8.2021. u 16:47/ RTL.HR

Talibani su se prvi put obratili javnosti nakon osvajanja Afganistana. U prostoriji u Kabulu gdje je održana press konferencija postavljene su i njihove zastave.

Image
Jesu li talibani promijenili ćud?

RTL-ov novinar Josip Šarić o situaciji u Afganistanu: Sve se raspalo kad su vidjeli da nema smisla poginuti za državu koja je korumpirana

Image
Jesu li talibani promijenili ćud?

RTL-ov novinar Josip Šarić o situaciji u Afganistanu: Sve se raspalo kad su vidjeli da nema smisla poginuti za državu koja je korumpirana

Pred kamere je stao glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naš plan je bio da se zaustavimo pred Kabulom jednom kad zauzmemo sve ostale provincije, ali nažalost prethodna vlada bila je toliko nekompetentna da njihove snage nisu mogle osigurati sigurnost u Kabulu i zbog toga smo morali nešto napraviti. Htjeli su upadati u kuće, maltretirati ljude i krasti i zato smo ušli u Kabul, kako bi osigurali da Kabul bude siguran grad", istaknuo je glasnogovornik.

"Ovo je trenutak ponosa za cijelu zemlju. Nakon 20 godina borbe emancipirali smo zemlju i izbacili strance. Morali smo ući u Kabul kako bi zaustavili opresore i  osigruali sigurnost ljudi u Kabulu. To je bilo naše pravo i to smo postigli i Bogu smo zahvali što smo stigli do te točke. Hvala Bogu što je dao slobodu ovom narodu", rekao je glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid i dodao: 

Upravo se čita

Image
Imali sve, osvojili bod

Srpski mediji u nevjerici nakon bizarnog ogleda protiv Kameruna: 'Šta to uradiste, bre?'

"Želio bih uvjeriti međunarodnu zajednicu i posebno SAD da nitko u Afganistanu neće biti ozlijeđen".

"Ne želimo nikakve unutarnje ili vanjske neprijatelje. Nitko vam neće nauditi i nitko vam neće pokucati na vrata", rekao je glavni glasnogovornik pokreta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mudžahidov pomirljivi potpuno je suprotan izjavama prvog potpredsjednika Afganistana Amrulaha Saleha, koji se proglasio "prijelaznim legitimnim predsjednikom" države, obećavši da neće pokleknuti pred novim vladarima Kabula.

Talibani su konferenciju za novinare održali dok Sjedinjene Države i zapadni saveznici nastavljaju evakuaciju svojih diplomata i civila, odnosno dan nakon kaotičnih scena u zračnoj luci u Kabulu iz koje su Afganistanci očajnički pokušavali pobjeći iz zemlje.

Osvrnuo se i na prava žena, pitanje za koje su mnogi u civiliziranom svijetu zabrinuti.

"Jamčimo sva prava žena u sklopu šerijatskog zakona. Žene mogu raditi u obrazovanju i zdravstvu. Ako je međunarodna zajednica zabrinuta, neka znaju da će naše žene imati sva prava u okviru šerijata. Naše žene su muslimanke i moraju poštovati šerijatski zakon", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tako hrabroj izjavi nejasno je koliko potporu Saleh uživa u zemlji podijeljenoj desetljećima sukoba.

"Moramo sačekati i vidjeti što će se stvarno događati, moramo vidjeti djela koja potvrđuju da se obećanja ispunjavaju", rekao je UN-ov glasnogovornik Stephane Dujarric novinarima u New Yorku nakon konferencije za novinare talibana.

Šef europske diplomacije Josep Borell izjavio je da će EU nakon povratka talibana na vlast surađivati ​​s novom afganistanskom vladom samo ako bude poštovala temeljna prava, uključujući prava žena i ako osigura da teroristi ne koriste afganistanski teritorij.

Američka vojska preuzela je kontrolu nad aerodromom u Kabulu, jedinim izlazom iz zemlje i nastavila u utorak evakuaciju diplomata i civila, privremeno prekinutu u ponedjeljak zbog kaosa na pisti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
SA 83 POSTO GLASOVA

Bez iznenađenja u Bjelorusiji: Lukašenko osvojio peti predsjednički mandat

Više s weba