nova žrtva

Talibani u Afganistanu oteli, mučili i ubili gay studenta medicine. Snimku smaknuća poslali njegovoj obitelji

Image
Foto: AP

'Bili smo kao i svaki drugi zaljubljeni par na svijetu, ali talibani nas tretiraju kao kriminalce' kazao je njegov partner

18.10.2022. u 10:27/ RTL Vijesti

Otmica, mučenje i ubojstvo gay studenta medicine, kojeg su talibanski naoružani napadači zaustavili na prometnoj kontrolnoj točki, posljednja je žrtva u nizu nasilja protiv LGBTQ+ zajednice u Afganistanu, upozoravaju skupine za ljudska prava, piše The Guardian.

Obitelj i partner Hameda Sabourija kažu da je bio pritvoren na kontrolnoj točki u Kabulu u kolovozu i mučen tri dana prije nego što je ustrijeljen. Video njegovog pogubljenja potom je poslan njegovoj obitelji, koja je zbog vlastite sigurnosti napustila Afganistan.

"Talibani su ubili Hameda i poslali video njegovoj obitelji i meni", rekao je Bahar, Sabourijev partner.

"Hamedova obitelj je pobjegla, a ja sam se skrivao. Bili smo kao i svaki drugi zaljubljeni par na svijetu, ali talibani nas tretiraju kao kriminalce. Ubili su ljubav mog života i ne znam kako ću živjeti bez njega. Ponovo sam primao prijetnje od talibana i sada sam u bijegu. Imam mnogo prijatelja iz LGBTQ+ zajednice ovdje u Afganistanu koji su također bili oteti i mučeni. Talibani su me uhitili u kolovozu 2021. i ponovno u svibnju i lipnju ove godine te su me silovali, tukli i mučili elektrošokovima", ispričao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
40-ak žena

Talibani pretukli prosvjednice koje su tražile kruh, posao i slobodu

Image
40-ak žena

Talibani pretukli prosvjednice koje su tražile kruh, posao i slobodu

Organizacije za prava LGBTQ+ osoba u Afganistanu kažu da je rastuće nasilje navelo mnoge u LGBTQ+ zajednici da pokušaju napustiti zemlju i natjeralo tisuće drugih na skrivanje.

"Najveći strah koji sada ima svaka LGBTQ+ osoba u Afganistanu je da će postati sljedeći Hamed Sabouri", rekao je Nemat Sadat, osnivač grupe za prava LGBTQ+.

Upravo se čita

Image
OPOZVAN PROIZVOD

Inspektorat povukao salamu od divlje svinje zbog bakterije! Provjerite jeste li je kupili

"Ovo je njihova teška situacija otkako su se talibani vratili na vlast. Vijest o Hamedovoj brutalnoj smrti i dalje stavlja našu zajednicu na ivicu, ali nećemo dopustiti da Hamedov život prođe uzalud. Nastavit ćemo se boriti za prava LGBTQ+ Afganistanaca da izbjegnu pogubljenje i žive dug i sretan život u slobodnoj zemlji", poručuje.

U e-poruci Haseeb Sabouri, Hamedov brat, potvrdio je da je obitelj prodala svoja dva doma u Afganistanu i otputovala u Tursku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
prijete i nastavnici, medicinari...

Najveći štrajk željeznica u Britaniji u zadnjih 30 godina: Zemlja u blokadi, zatvorena i podzemna u Londonu

Više s weba