poruka iz beograda

Tomislav Nikolić: 'Uvjeren sam da nova hrvatska vlada neće činiti greške prethodnih'

Image
Foto: AP

'Uvjeren sam da nova hrvatska vlada neće načiniti greške prethodnih i da ćemo konačno mi Srbi i Hrvati napraviti tako dobre odnose da nikome ne padne na pamet posumnjati da bismo mogli ući u neki sukob'

28.10.2016. u 16:56/ Hina

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u petak kako vjeruje da će nova hrvatska vlada s više razumijevanja graditi odnose Beograda i Zagreba, te da će Srbi i Hrvati izgraditi odnose koji kod nikog neće buditi sumnje u bilo kakve moguće sukobe. 

"Uvjeren sam da nova hrvatska vlada neće načiniti greške prethodnih i da ćemo konačno mi Srbi i Hrvati napraviti tako dobre odnose da nikome ne padne na pamet posumnjati da bismo mogli ući u neki sukob", rekao je Nikolić na tiskovnoj konferenciji nakon razgovora s makedonskim predsjednikom Gjorgjem Ivanovim u Beogradu.

Nikolić je ocijenio da Balkan uvijek osjeti posljedice "svađe velikih", ali da balkanske države tome ne trebaju pridonositi.

"Jer, kada se veliki svađaju, to se prelije na Balkan, ali bitno je da mi ne provociramo taj sukob", rekao je Nikolić, poručivši kako "to trebaju shvatiti svi koji ne prihvaćaju pruženu ruku prijateljstva".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Srbija nije uzrok nestabilnosti i možda trpi posljedice stvaranja nestabilnosti, ali neće skrenuti s tog puta", poručio je Nikolić, ocijenivši da druge države u okruženju nemaju toliko problema koliko ih ima Srbija, ali se ne mogu pohvaliti da tako dobro vode svoju ekonomiju ili izgrađuju prijateljstva s drugim narodima kao što to radi Srbija.

"Neka se ugledaju na nas", sugerirao je Nikolić, objasnivši kako je Srbija s Mađarskom sklopila trajno prijateljstvo, sa Slovenijom nema nikakvih problema, a Crnoj Gori se ne miješa u unutarnje probleme. Nikolić je rekao da Srbija podržava BiH "ako može i želi funkcionirati", dok s Republikom Srpskom ima i pravo i obvezu održavati posebne odnose. Beograd sa Skopljem "nastoji razvijati što bolje odnose".

Upravo se čita

Image
rtl danas

Ekskluzivno! Ovo je snimka tučnjave na Platku!

Nikolić je rekao kako je makedonskog predsjednika Ivanova zamolio da Makedonija "principijelno podrži Srbiju" glasovanjem protiv članstva Kosova u organizaciji UNESCO.

"Rekao sam predsjedniku (Ivanovu) da je paradoksalno kad Albanci govore kako su manastiri (na Kosovu) njihovi, a te iste manastire Kfor i kosovska policija čuvaju i štite upravo od njih samih", rekao je Nikolić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Makedonski šef države uzvratio je da će nova vlada u Skoplju procijeniti šta je državni interes prilikom odlučivanja o glasanju o ulasku Kosova u UNESCO, rekavši kako se "nada da će odluka biti u interesu svih".

"Nova vlada trebat će sagledati državni interes. Svaka zemlja polazi od svojih interesa i prije svega štiti svoje interese i interese svojih građana", rekao je Ivanov, odgovarajući na pitanje kako će Makedonija glasati o prijemu Kosova u UNESCO.

Radio-televizija Srbije naglasila je Nikolićevu ocjenu da "nema stabilne Srbije bez stabilne Makedonije" i poruku da će "Srbija uvijek biti oslonac svom južnom susjedu".

Dvojica predsjednika konstatirala su da obje njihove zemlje imaju želju za članstvom u Europskoj uniji, uz ocjenu da taj proces mogu ubrzati "združenim naporima, kroz stalne konzultacije i razmjenu iskustava".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Makedonije rekao je da dvije država imaju "iskrene i prijateljske odnose, bez otvorenih pitanja", također naglasivši "zajedničku težnju ka ulasku u EU".

Više s weba

Pročitajte još

Image
kakve mljekare

Kinezi klonirali 3 superkrave - iz svake se može pomusti 18 tona mlijeka na godinu

Više s weba