crveni stupanj opasnosti

Toplinski udar u Europi: Rekordne temperature u Francuskoj, dvojica mrtvih u Španjolskoj

Image
Foto: Thinkstock

Živa u termometru popela se na 44,3 Celzijeva stupnja u Carpentrasu, u južnoj francuskoj pokrajini Provansi

28.6.2019. u 17:22/ Hina

Francuska je u petak zabilježila najvišu temperaturu otkako su počela mjerenja, čak 44,3 Celzijeva stupnja, a za lipanj rekordna 43 stupnja očekuju se i u Španjolskoj.

Živa u termometru popela se na 44,3 Celzijeva stupnja u Carpentrasu, u južnoj pokrajini Provansi, objavio je Meteo France, potukavši rekord od 44,1 Celzijev stupanj  izmjeren u kolovozu 2003. godinu.

Svjetska meteorološka organizacija objavila je da će 2019. vjerojatno biti do sada najtoplija godina, a razdoblje od 2015. do 2019. najtoplije petogodišnje razdoblje otkad postoje mjerenja.

U četiri francuska departmana proglašen je najviši, crveni stupanj opasnosti jer temperature više odgovaraju onima u Saudijskoj Arabiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temperature u dijelovima Španjolske trebale bi dosegnuti novi rekord za lipanj od 43 stupnja.

Od 1975. Španjolska je doživjela devet toplinskih udara u lipnju, od kojih pet u zadnjem desetljeću, prema podacima  Španjolskoga meteorološkog zavoda.

Upravo se čita

Image
'ŠIKLJALO JE'

Potukli se muškarac (55) i dijete (16). Maloljetnik dobio udarac u glavu, pao u lokvu krvi

U Kataloniji i dalje bjesni požar koji je zahvatio površinu od 60 četvornih kilometara, a mogao bi progutati četiri puta više. Poljoprivrednicima je rečeno da prekinu sve radove na 48 sati.

U Valladolidu u središtu Španjolske od vrućine je umro 93-godišnji muškarac srušivši se na ulici, a u gradiću kod Cordobe 17-godišnji mladić umro je nakon što je skočio u bazen poslije dana provedenog na polju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Francuskoj je zatvoreno gotovo 4000 škola ili rade skraćeno.

Pariška regija Ile de France već je zabranila prometovanje više od polovice automobila zbog onečišćenja zraka. Promet je ograničen i u Lyonu, Strasbourgu i Marseilleu.

Vrućine bi trebale potrajati do početka idućeg tjedna.

Više s weba

Pročitajte još

Image
NEOBIČNO

Turistički vodič kao krvnik s mačem hodao ulicama. Policija pokrenula akciju, kad ono...

Više s weba