hoće li naći rješenje?

Traži se novi čelnici EU: Merkel poziva na kompromis, Borisov predložio Plenkovića za šefa EK

Image
Foto: AP Images

Nekoliko čelnika je izjavilo kako se nadaju da će na sastanku u utorak biti postignut dogovor

2.7.2019. u 11:49/ Hina

Andrej Plenković je po dolasku na summit odgovarao na pitanja novinara. Na pitanje hoće li se prikloniti većini u pogledu izbora čovjeka za čelo Europske komisije odgovorio je: "Mi smo uvijek za traženje rješenja koje je dobro, koje ne dijeli..."

Na pitanje je li spitzenkandidat eurosocijalista Frans Timmermans takvo rješenje, kao i na pitanje podržava li i dalje spitzenkandidata europučana Manfreda Webera, odgovorio je: "Vidjet ćemo".

Borisov u šali predložio da Plenković bude šef EK

Bugarski premijer Bojko Borisov ušao je na nastavak jučer prekinutog summita EU u Bruxellesu s izjavom, koju je dao bugarskim novinarima, da je na jutrošnjem sastanku lidera iz redova europskih pučana predložio da Andrej Plenković postane predsjednik Europske komisije. 

Bugarski novinari koji su uzimali tu izjavu stekli su, međutim, dojam da Borisovljev prijedlog na sastanku EPP-a nije bio izrečen s punom ozbiljnošću, nego da ukaže na apsurdnost činjenice da se lideri iz EPP-a koji sjede u Europskom vijeću (na summitu EU) ne mogu dogovoriti tko je njihov kandidat za šefa Komisije, javlja Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Merkel poziva na kompromis o novim šefovima EU-a, V4 protiv Timmermansa

Svi će morati raditi kompromise ako se želi postići sporazum o imenovanju novog vodstva europskih institucija, izjavila je u utorak njemačka kancelarka Angela Merkel po dolasku na treći dan summita u Bruxellesu.

Upravo se čita

Image
RTL Danas donosi

Kako dio poslodavaca želi rušiti rad nedjeljom i koji su razlozi onih za neradne nedjelje?

"Svi moraju shvatiti da moraju malo promijeniti (stajališta)", kazala je Merkel novinarima.

"Ja to svima govorim. Tada će postojati izgledi za postizanje dogovora, a to je duh u kojemu ću raditi - veseo i odlučan."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Čelnici EU-a nisu se uspjeli dogovoriti o kandidatu koji će biti na čelu Europske komisije nakon cjelonoćnih maratonskih pregovora u nedjelju koji su se nastavili u ponedjeljak ujutro. Nekoliko čelnika je izjavilo kako se nadaju da će na sastanku u utorak biti postignut dogovor.

Višegradska skupina (V4), koju čine Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka, kategorički je protiv nominiranja nizozemskog socijalista Fransa Timmermansa na dužnost predsjednika Komisije, izjavio je češki premijer Andrej Babiš.

"Timmermans neće proći", rekao je Babiš po dolasku na nastavak razgovora u Bruxellesu u utorak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne razumijem zašto čelnici Francuske, Španjolske, Nizozemske i Njemačke tijekom 21 sata nisu shvatili da Višegradska skupina samo želi postići da taj čovjek ne postane čelnik Europske komisije", dodao je on.

On je kritizirao Timmermansovo stajalište o migraciji i sugerirao je da bi povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager bila prikladan izbor. Međutim, dodao je na njegovi kolege u Višegradskoj skupini nemaju isto mišljenje. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
ČOVJEK SA SRCEM SVINJE

Biste li nastavili jesti rođake svog donora - svinje? 'Imamo infarkte jer se prejedamo svinjetinom, a sad ih genetski mijenjamo da bi im uzeli srce'

Više s weba