opasnost zaraze

Troje djece školskog uzrasta u 7 dana umrlo od iste zaraze koja obično uzrokuje šarlah

Image
Foto: Damir Spehar/PIXSSELL

U Velikoj Britaniji Agencija za zdravstvenu sigurnost dala je školi zdravstvene savjete nakon zaraze

2.12.2022. u 15:10/ Danas.hr

Već treće dijete ovaj tjedan u Velikoj Britaniji umrlo je od zbog infekcije streptokoka. Zdravstveni dužnosnici priopćili su kako je preminulo dijete išlo u školu na zapadu Londona, piše Sky News.

Dr. Yimmy Chow, zdravstveni djelatnik pri Agenciji za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva, rekao je: "S tugom smo primili vijest o smrti djeteta u Osnovnoj školi St. John. Naše misli su s njegovom obitelji, prijateljima i školskom zajednicom".

Streptokok skupine A ili strep A može uzrokovati šarlah, infekcije grla i, u vrlo rijetkim slučajevima, invazivnu bolest.

Image
LJUTITI NA VLADU

Britanci ukinuli mjere, buknula zaraza. Zdravstveni djelatnici traže vraćanje mjera, predviđaju: 'Uskrs će biti gori nego zima'

Image
LJUTITI NA VLADU

Britanci ukinuli mjere, buknula zaraza. Zdravstveni djelatnici traže vraćanje mjera, predviđaju: 'Uskrs će biti gori nego zima'

"Surađujući s timom za javno zdravstvo Vijeća Ealing, školi smo dali savjete o mjerama predostrožnosti kako bismo spriječili daljnje slučajeve i nastavljamo pažljivo pratiti situaciju", napomenuo je Chow.

Još dvoje djece školske dobi umrlo je od iste infekcije u zadnjih sedam dana.

"Streptokokne infekcije skupine A obično rezultiraju blagom bolešću, a roditeljima i osoblju su podijeljene informacije o znakovima i simptomima. Ovo uključuje grlobolju, groznicu i manje kožne infekcije i može se liječiti punom kurom antibiotika od liječnika opće prakse’’, pojasnio je Chow.

U rijetkim slučajevima to može biti ozbiljna bolest i svatko s visokom temperaturom, jakim bolovima u mišićima, bolovima u jednom dijelu tijela i neobjašnjivim povraćanjem ili proljevom. Tada treba potražiti liječničku pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Streptokok A može se prenijeti kašljanjem, kihanjem i kontaktom koža na kožu. Ljudi stariji od 65 godina, HIV oboljeli, oni koriste steroide ili druge droge, dijabetičari, srčani bolesnici ili oboljeli od raka su u najvećem riziku od zaraze.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Edgars Rinkevičs

Latvija ima novog predsjednika. Prije devet godina deklarirao se kao homoseksualac

Više s weba