smirili napetosti

Trump i Juncker zadovoljni pregovorima: 'Bio je to dobar i konstruktivan sastanak'

Image
Foto: AP Images

Trump je na konferenciji za medije s Junckerom rekao da su se u razgovorima dogovorili zajednički raditi u smjeru uklanjanja carina

26.7.2018. u 7:15/ Hina

Predsjednik SAD-a Donald Trump i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker su se u srijedu u Washingtonu dogovorili smiriti trgovinske napetosti i krenuti u pregovore o uklanjanju carina i drugih prepreka u trgovini.

"Ovo je vrlo velik dan da slobodnu i poštenu trgovinu, doista velik dan", rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući nakon sastanka s predsjednikom Europske komisije. "Odmah počinjenom pregovore no uvelike znamo u kom smjeru idu", rekao je Trump.

Trump je na konferenciji za medije s Junckerom rekao da su se u razgovorima dogovorili zajednički raditi u smjeru uklanjanja carina, necarinskih trgovinskih prepreka i subvencija za industrijske proizvode, uz izuzetak automobilske industrije.

Razgovori će riješiti visoke carine

"Također ćemo raditi na smanjivanju prepreka i povećanju trgovine uslugama, kemijskim, farmaceutskim, medicinskim proizvodima, kao i sojom, soja je velika stvar", rekao je dodavši da će Europa povećati i kupovinu ukapljenog prirodnog plina (LNG) iz SAD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni će biti veliki kupac LNG-a", ustvrdio je Trump. Trump je rekao da će razgovori  "riješiti" i visoke carine koje je SAD uveo za čelik i aluminij iz EU-a i carine na američke proizvode koje je kao odgovor uvela Europa.

Još nije poznato jesu li dvije strane ostvarile napredak u spornom pitanju mogućih carina SAD-a na uvoz automobila iz Europe, no Juncker je rekao da su se dogovorili da neće uvoditi nove carine za vrijeme razgovora.

Upravo se čita

Image
DESETAK NESTALIH

U Italiji proglašeno izvanredno stanje zbog klizišta na Ischiji: Traga se za nestalima

Bruxelles ublažio očekivanja

"Bio je to dobar i konstruktivan sastanak", rekao je Juncker. "Ovo je veliki dan za Komisiju, to je veliki dan za Junckera", rekao je viši dužnosnik EU-a nakon što je objavljena vijest o dogovoru postignutom u Washingtonu.  

"Sankcije koje su prijetile i sve ostalo  što se moglo jednostrano dogoditi sada je isključeno", rekao je dužnosnik i dodao da "sve dok  se nastavlja dijalog situaciju možemo pretvoriti u pobjedu za sve".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bruxelles je prije sastanka ublažavao očekivanja da bi čelnik Komisije mogao odvratiti Trumpa od uvođenja novih carina, prije svega na njemačke automobile. Plan je bio zaprijetiti odgovorom EU-a koji bi, rekao je EU, mogao izbrisati 50 milijardi prihoda SAD-a u idućim godinama a istovremeno obnoviti ponude za nastavak razgovora o smanjenju prepreka u transatlantskoj trgovini.

Svaka moguća prijetnja otklonjena

Na kraju je Trump pristao riješiti spor oko carina na čelik i aluminij koje je uveo unatoč nezadovoljstvu Europljana, odustati od novih sankcija i i stupiti u dijalog s Bruxellesom o jačanju trgovine. Dužnosnk EU-a je rekao da je dogovor s Trumpom donekle iznenadio europsko izaslanstvo, no predsjednik SAD-a je izgleda uvidio rizike nastavka trgovinskog rata.

"Iznenadili smo se ali mislim da su vidjeli da su potencijali sporazuma mnogo veći nego što je cijena odmazde", rekao je dužnosnik. "Mislim da su procijenili što bi značila trgovinska noćna mora od 50 milijardi eura".

"Svaka moguća prijetnja je otklonjena. Sada imamo proces a oni su uključeni u proces". Drugi saveznik njemačke kancelarke, vođa desnog centra u Europskom parlamentu Manfred Weber, na Twitteru je napisao da je "ove večeri je još jednom jasno pokazano da je Europa snažna kada djeluje odlučno". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Juncker: SAD čini velik ustupak

Njemačka industrijska i trgovinska komora (DIHK) oprezno je pozdravila rješenja koja su predložili Trump i Juncker ali je upozorila da pitanje američkih carina na automobile još nije u potpunosti otklonjeno.

DIHK  je izjavio da je sada na SAD-u da vrati povjerenje Europe i ukloni "nelegalne carine". "Predložena rješenja idu u dobrom smjeru, no još ostaje dosta sumnje", rekao je DIHK u izjavi i dodao da je sastanak barem pokazao da Europa neće dopustiti da ju se dijeli.

Juncker je novinarima rekao da je pristanak SAD-a da ne povećava carine na automobile i atuomobilske dijelove tijekom pregovora "veliki ustupak". "Želio sam da danas postignemo dogovor i to smo i učinili. Želja je doći do nula carina na industrijsku robu", rekao je Juncker nakon sastanka, prenose agencije.

Više s weba

Pročitajte još

Image
stanovnici evakuirani

Veliki požar u skladištu goriva kod Kijeva, poginuo jedan zaposlenik

Više s weba