teorija zavjere ili istina?

Trump je možda bio u pravu: Je li koronavirus pobjegao iz laboratorija u Wuhanu? Pogledajte što misle naši zn...

8.6.2021. u 8:30/ Darinka Trgo

Znanstvenici širom svijeta vjeruju, a i ja vjerujem da je porijeklo najvjerojatnije iz industrije životinja koja se nije pravilno kontrolirala u Kini

Godinu i pol već svijet se bori s koronom, a još uvijek ne znamo kako je virus nastao. Iako je službena teorija i dalje šišmiš, iako je Svjetska zdravstvena organizacija nedavno utvrdila da je ekstremno malo vjerojatno da je virus pobjegao iz laboratorija, to je opet postala tema u medijima.

Prvo se otkrilo da je troje zaposlenika wuhanskog laboratorija, mjesec dana prije izbijanja korone 2019, bilo jako bolesno da su se liječili u bolnici. Onda je Joe Biden zatražio obavještajne službe da pronađu odgovor. Sada i Facebook više ne misli da je to teorija zavjere, pa je prestao uklanjati objave koje tvrde da je virus stigao iz laboratorija.

Image
JASNO I GLASNO

Izaslanik WHO-a: 'Globalno iskorjenjivanje koronavirusa nije razuman cilj'

Image
JASNO I GLASNO

Izaslanik WHO-a: 'Globalno iskorjenjivanje koronavirusa nije razuman cilj'

Jesu li ipakTrumpova razmišljanja bila točna?

Prije 14 mjeseci američki predsjednik Donald Trump je govorio kako smatra da  je virus došao iz labaratorija. Svi su se tada zgražali nad njegovim optužbama, ali je li Trump bio u krivu? Sad je opet aktualno to pitanje nakon najave Joea Bidena o istrazi zbog sumnje da je virus umjesto s tržnice, "pobjegao" iz laboratorija.

"Predsjednik je zatražio od obavještajne službe da udvostruči napore u prikupljanju i analiziranju informacija koje bi nas mogle približiti konačnom zaključku te da mu se podnese izvještaj za 90 dana", objasnila je Karine Jean-Pierre, glasnogovornica Bijele kuće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biden istražuje porijeklo virusa jer, kako piše, Wall Street Journal, mjesec dana prije pojave koronavirusa u Wuhanu razboljelo se nekoliko zaposlenika Instituta za virologiju. Neovisnu istragu o porijeklu virusa traže i virolozi, biolozi i imunolozi diljem svijeta, objavili su to pismom u znanstvenom magazinu Science. Svjetska zdravstvena organizacija i danas ponavlja isto mala je vjerojatnost da je virus iz laboratorija.

"Čitav ovaj proces zatrovala je politika. Ako očekujete da znanstvenici rade svoj posao, ako očekujete da će znanstvenici surađivati ​​i da će dobiti željene odgovore tražimo da se to odradi u nepolitičkom okruženju", Mike Ryan iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Upravo se čita

Image
'to su notorne stvari'

Čedo Prodanović o slučaju Platak: 'Raspad sustava, na slučaju rade ljudi koji nemaju pojma'

Facebook ih je blokirao ali, od sada više nema uklanjanja članaka o nekontroliranom bijegu virusu, a to baca dodatnu sumnju da je teorija koju istražuje Biden točna. Je li virus "skočio" sa šišmiša na ljude ili je netko slučajno pustio virus iz laboratorija? 

"Stručnjaci širom svijeta vjeruju, a i ja vjerujem da je porijeklo najvjerojatnije iz industrije životinja koja se nije pravilno kontrolirala u Kini. Od životinja je prešlo na ljude i onda se proširilo po Wuhanu", kaže znanstvenik Ivan Đikić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrebna je potpuno transparentna istraga

"Naznake da je jedan sličan virus inficirao neke ljude u jednom rudniku na jugu Kine, nekoliko godina prije toga, točnije 2012., 2013. i da su istraživali tu infekciju koja se u tom slučaju sasvim sigurno desila jer su tamo bili i šišmiši koji su nosili virus. Moguće je da je netko pohranio uzorke u laboratorij i da su tamo oni bili sačuvani da bi onda kasnije opet iscurili iz tog laboratorija nečijom nepažnjom", smatra virusni imunolog Luka Čičin Šain.

Pristup rudniku, gdje je navodno sve počelo, je onemogućen. Do njega je uspio doći jedan novinar, nakon čega ga je policija privela i izbrisala mu sve sve fotografije iz mobitela. 

"Da li Kinezi nešto skrivaju ili ne se može utvrditi samo kada bi došlo stvarno do potpuno transparentne istrage",kaže Đikić. Do nje će teško doći jer Kina i dalje odbija dati sva izvješća o prvim slučajevima zaraze. Baš zato, istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije nije otkrilo puno - zaključeno je samo da je virus najvjerojatnije krenuo od životinje

"Kina ima svoje interese da ne da nikakve informacije koje bi mogle Kinu prikazati u negativnom svjetlu i koje bi mogle dovesti do toga da Kina izgubi obraz", tvrdi Čičin Šain.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok Amerika i svijet pokušavaju otkriti kako i kada je pandemija krenula, Kina poručuje, sve su to političke igrice. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
Futuristički vizionar

Preminuo Paco Rabanne, slavni dizajner poznat po svojim parfemima i ekscentričnoj modi

Više s weba