Proširenje G7

Trump odgodio samit G7 za rujan: Želi dodati Australiju, Rusiju, Južnu Koreju i Indiju

Image
Foto: AP Images

Zemlje G7 - Velika Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan i Sjedinjene Države - održavaju godišnje sastanke na kojima se raspravlja o nizu međunarodnih tema

31.5.2020. u 8:10/ Hina

Američki predsjednik Donald Trump u subotu je najavio kako će odgoditi samit G7 u lipnju u Sjedinjenim Državama pozvavši na sastanak četiri dodatne zemlje - Rusiju, Australiju, Indiju i Južnu Koreju.

U razgovoru s novinarima u avionu Air Force One na povratku iz Cape Canaverala u Washington, američki predsjednik je istaknuo kako je G7 u sadašnjem formatu "vrlo zastarjela skupina zemalja", dodavši kako želi proširiti popis zemalja sudionika na Australiju, Rusiju, Južnu Koreju i Indiju.

"Ne osjećam da G7 ispravno predstavlja ono što se događa u svijetu. To je vrlo zastarjela skupina zemalja", rekao je Trump dodavši: "Želio bi pozvati Rusiju, Južnu Koreju, Australiju i Indiju da se pridruže proširenom samitu na jesen. To bi se moglo dogoditi u rujnu, bilo prije ili nakon Generalne skupštine Ujedinjenih naroda," rekao je Trump.

Image
FOND ZA OPORAVAK EU

Hrvatska ostaje bez 10 milijardi eura? 'Austrija tom prijedlogu neće dati zeleno svjetlo'

Image
FOND ZA OPORAVAK EU

Hrvatska ostaje bez 10 milijardi eura? 'Austrija tom prijedlogu neće dati zeleno svjetlo'

Samit G7 se trebao održati potkraj lipnja u Camp Davidu pokraj Washingtona. Trump je samit prvotno planirao u svojem privatnom golf-resortu na Floridi. Međutim, nakon brojnih kritika promijenio je mjesto održavanja i odlučio da to bude Camp David.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, i nakon promjene mjesta održavanja samita, Trump se suočio s miješanim i neizvjesnim odgovorom ostalih čelnika G7. Tako je njemačka kancelarka Angela Merkel objavila kako "ne može potvrditi" da će u lipnju prisustvovati mogućem samitu G7 u Washingtonu usred pandemije koronavirusa.

"S obzirom na cjelokupnu pandemijsku situaciju, ona ne može potvrditi svoje osobno sudjelovanje, odnosno putovanje u Washington", rekao je vladin glasnogovornik.

Upravo se čita

Image
SVE JE U KOCKICAMA

Pogledajte prizore na ulicama Katara: Tisuće naših navijača navija uz pratnju skupocjene 'pile'

Slično je izjavio i kanadski premijer Justin Trudeau kazavši kako još ne može potvrditi da će osobno prisustvovati predloženom sastanku G7 zbog zabrinutosti zbog prijenosa virusa i kanadskih pravila.

Zemlje G7 - Velika Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan i Sjedinjene Države - održavaju godišnje sastanke na kojima se raspravlja o nizu međunarodnih tema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
rat u Etiopiji

Glavni tajnik WHO-a: 'Ne mogu poslati novac rođacima u Tigray. Ne znam ni tko je mrtav, a tko živ'

Više s weba