za ne povjerovati

Trump vidi krivce na obje strane koje su sudjelovale u sukobu u Charlottesvilleu

Image
Foto: AP Images

Nakon pokušaja da smiri situaciju nakon sukoba u Charlottesvilleu, Donald Trump je opet podigao prašinu rekavši da krivce za nasilje u tom gradu treba tražiti na objema stranama

16.8.2017. u 7:13/ Hina

Na kaotičnoj tiskovnoj konferenciji u Trumpovu neboderu u New Yorku, američki predsjednik je izjednačio pripadnike krajnje desnice koji su organizirali skup u tom gradiću u Virginiji i prosvjednike koji su došli izraziti negodovanje zbog njihova okupljanja.

Ta izjava odudara od službene izjave koju je u ponedjeljak dao u Bijeloj kući i u kojoj je, sa zakašnjenjem, ali otvoreno, osudio neprihvatljivo "rasističko nasilje".

Tridesetdvogodišnja žena je poginula u Charlottesvilleu kada se simpatizer neonacizma James Fields (20) namjerno zaletio automobilom u protuprosvjednike.

Stojeći pred pozlaćenim dizalima u svom neboderu na Manhattanu, američki predsjednik je na početku rekao da je njegova prva izjava u subotu bila štura jer nije imao dovoljno informacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada dajem izjavu, volim biti korektan. Želim činjenice. A događaji su se tek bili zbili", rekao je opravdavajući svoju reakciju u dva navrata.

No pošto su ga zasuli pitanjima, Trump je htio opravdati svoju prvu reakciju.

Upravo se čita

Image
liste HZZO-a

Udruge pacijenata: Zbog štednje Hrvatskoj prijeti nestašica lijekova, na udaru skupe terapije

"Mislim da krivce treba tražiti na objema stranama", istaknuo je.

"Pomno sam pratio, puno pomnije od većine drugih. Na jednoj strani ste imali skupinu koja je bila agresivna. S druge ste imali skupinu koja je isto tako bila veoma nasilna. To nitko ne želi reći", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što reći o Alt leftu koji je napao Alt right (izraz koji označava alternativnu desnicu) kao što kažete? Ne snose li oni dio krivnje. Imaju li problem? Mislim da imaju", rekao je.

"Osudio sam neonaciste. No svi koji su bili ondje nisu bili neonacisti ni bjelački rasisti, daleko od toga", dodao je, opetujući da je to bio "užasan dan".

Trump je iskoristio priliku da stane u obranu Stevea Bannona, svog spornog strateškog savjetnika, prvaka američke alternativne desnice.

"Volim Bannona, prijatelj mi je (...) dobar je čovjek, nije rasist", istaknuo je, dajući do znanja da njegov odlazak, o kojemu se već danima špekulira, nije isključen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidjet ćemo što će biti s Bannonom", rekao je kratko.

Po pisanju New York Timesa, moćni medijski magnat Rupert Murdoch, osnivač mreže Fox News, nedavno je zatražio od Trumpa da smijeni svog savjetnika.

Više s weba

Pročitajte još

Image
GOST RTL-A DANAS

Ministar Božinović prvi put odgovorio što europska politika prema migrantima znači za Hrvatsku

Više s weba