kriza i dalje ne jenjava

Tusk: 'Budućnost Europe ovisi o njemačkoj izbjegličkoj politici, moramo pokazati solidarnost'

Image

Donald Tusk i Angela Merkel

Foto: AP Images

Europa se suočava s jednim od najvećih izazova od Drugog svjetskog rata, a Njemačka će ove godine primiti najveći dio od ukupno milijun izbjeglica i migranata koji dolaze u Europu iz siromašnih i ratom pogođenih zemalja Azije i Afrike

10.11.2015. u 7:16/ Hina

Budućnost Europe ovisit će u velikoj mjeri o pristupu Njemačke izbjegličkoj krizi, a druge europske države moraju pokazati više solidarnosti kako bi se zajednički suočile s tim povijesnim izazovom, rekao je u ponedjeljak predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Image
razočaran berlinom

Predsjednik europskog vijeća kritizira Njemačku: 'Činite premalo po pitanju osiguravanja europskih granica'

Image
razočaran berlinom

Predsjednik europskog vijeća kritizira Njemačku: 'Činite premalo po pitanju osiguravanja europskih granica'

Europa se suočava s jednim od najvećih izazova od Drugog svjetskog rata, a Njemačka će ove godine primiti najveći dio od ukupno milijun izbjeglica i migranata koji dolaze u Europu iz siromašnih i ratom pogođenih zemalja Azije i Afrike.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je ranije ove godine pozvala na otvaranje vrata za dolazak izbjeglica koje bježe od sukoba na Bliskom istoku. Tu su njezinu politiku pozdravili u zemlji i inozemstvu, ali u međuvremenu se rijeka migranata nastavila i njemački su kapaciteti za prihvaćanje novih izbjeglica došli blizu limita, što je izazvalo prve veće kritike kancelarke.

Govoreći na obilježavanju 26. obljetnice pada Berlinskog zida, Tusk je Njemačku i kancelarku Merkel opisao kao utjelovljenje najboljih europskih vrlina. "Oni koji vjeruju da je Njemačka previše otvorena, previše tolerantna, previše liberalna, zaboravili su ponoviti lekciju naše tragične povijesti", rekao je Tusk, bivši poljski premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želite li Njemačku koja je otvorena, tolerantna, obzirna, koja simpatizira slabije i siromašnije, jednom rječju Njemačku Angele Merkel, ili želite Njemačku koja je zatvorena, hladna i bezobzirna? Samo je jedan odgovor na to pitanje", rekao je Tusk.

Stoga, druge europske zemlje moraju sada pokazati solidarnost prema Njemačkoj "u ovim teškim i izazovnim vremenima", dodao je. Tusk je također pozvao Njemačku da pokaže snažno vodstvo kako bi se osigurale vanjske granice Europe, te kako bi se Europa zaštitila od jačanja radikalnog populizma.

Upravo se čita

Image
božićni sajam

Vikend advent inspekcija Danasa. Provjerili smo cijene i ponudu adventa u Beču

"Odista, hoće li Europa preživjeti kao kontinent slobode, vladavine zakona, poštivanja pojedinca i sigurnosti svojih građana, ovisit će u velikoj mjeri o Nijemcima", naglasio je Tusk.

Više s weba

Pročitajte još

Image
GOST RTL-A DANAS

Ministar Božinović prvi put odgovorio što europska politika prema migrantima znači za Hrvatsku

Više s weba