MUKE MAKEDONSKE

Tusk poručio: 'Napravili ste sve što se od vas očekivalo. Ali želim biti iskren prema vama'

Image
Foto: AP

Sjeverna Makedonija ipak najvjerojatnije neće tijekom ovog mjeseca dobiti datum početka pregovora o članstvu u EU

13.6.2019. u 10:26/ Hina

Unatoč promjeni imena države, pozitivnoj preporuci Europske komisije, upozorenju 14 država članica Unije da se ne smije ostaviti na cjedilu država kandidatkinja koja je toliko puno učinila da otkloni blokade na svom europskom putu, Sjeverna Makedonija ipak najvjerojatnije neće tijekom ovog mjeseca dobiti datum početka pregovora o članstvu u Europskoj uniji.

Ni Albanija, koja je zajedno s Makedoncima dobila preporuku Komisije da otpočne pregovore. Priznao je to i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk kad je jučer primio u posjet novog makedonskog predsjednika Stevu Pandarovskog, navodi dnevnik.

“Napravili ste sve što se od vas očekivalo. Ali želim biti iskren prema vama: nisu sve države članice spremne donijeti odluku o otvaranju pregovora u sljedećih nekoliko dana”, rekao je Tusk.

Ministri vanjskih poslova 14 država Članica EU objavili su u utorak zajedničku izjavu u kojoj apeliraju na otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom tijekom ovog mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Francuska, Nizozemska, Danska, ali i Njemačka nisu među potpisnicama te izjave. Kako neslužbeno doznaje Večernji list u Bruxellesu njemački diplomati prenose stav svoje vlade i parlamenta, koji kaže da je premalo vremena ostavljeno za razmatranie Komisijina prijedloga pa da stoga umjesto lipnja Nijemci žele ciljati srpanj ili rujan.

No, opasnost od takve, makar i kratke odgode leži u činjenici da se u Grčkoj početkom srpnja održavaju parlamentarni izbori nakon kojih bi vladu mogli formirati protivnici Prespanskog sporazuma, što može (premda ne mora automatski) zakomplicirati trenutačni zamah koji je stvorio taj makedonsko-grčki sporazum, piše Večernji list.

Upravo se čita

Image
LIJEPA NAŠA

VIDEO Pogledajte kako predsjednik Milanović proživljava intoniranje himne

Više s weba

Pročitajte još

Image
ZAHVALAN NA PODRŠCI

Kraj jedne ere. Zelenski nazvao Johnsona nakon ostavke. 'Vaše vodstvo i karizma bilo je posebno'

Više s weba