pesimizam u pripremi

Tusk poziva EU da se pripremi na najgori scenarij s Trumpom: 'Podjele nadilaze trgovinu'

Image

Donald Tusk i Donald Trump

Foto: AP

'Europa mora preuzeti veću odgovornost za vlastitu sigurnost', kaže se u nacrtu pripremljenih zaključaka summita

27.6.2018. u 16:50/ Hina

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je u srijedu pozvao EU da se pripremi na najpesimističniji scenarij  sa Sjedinjenim Državama Donalda Trumpa uoči dvodnevnog europskog summita u Bruxellesu.

"Nadajući se najboljem, vjerujem da moramo biti spremni pripremiti našu uniju za najgori scenarij", s Washingtonom, napisao je u pozivu za summit šefovima država i vlada EU, koji će se u četvrtak i petak sastati kako bi razgovarali o odnosima sa Sjedinjenim Državama, kao i o pitanju migracija i reformi eurozone.

"Kada razgovaramo o migracijama i reformi eurozone, važno je imati na umu geopolitički kontekst koji je uslijedio nakon summita G7 u Kanadi, gdje su Sjedinjene Države odbacile teško dogovorenu zajedničku deklaraciju", objašnjava Tusk.

"Bez obzira na neumorne napore očuvanja jedinstva Zapada, transatlantski odnosi su pod ogromnim pritiscima politike predsjednika Trumpa. Nažalost, podjele nadilaze trgovinu", nastavio je Tusk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trumpova administracija je 1. lipnja odredila carine na europski čelik i aluminij i tako navela Bruxelles da uvede dodatne carine za niz američkih proizvoda.

"Nakon što smo si uveli carine, nema dijaloga sa Sjedinjenim Državama o tome", rekla je u utorak europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstroem.

Upravo se čita

Image
UTAKMICA ODLUKE

Dalić najavio okršaj s Belgijom i otkrio detalje oko sastava: 'Nema popravnog ispita'

Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker bi mogao uskoro otići u Washington na susret s Donaldom Trumpom, rekao je u srijedu Margaritis Schinas, glasnogovornik europske institucije tijekom dnevne konferencije za novinare.

Svrha tog posjeta bila bi sačuvati otvorenu komunikaciju i prijateljski riješiti trgovinske probleme, posebice u automobilskom sektoru, objasnio je. Za sada nije određen nikakav datum, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema nacrtu izjave za summit EU, koji je objavila agencija Reuters, čelnici unije obećat će dodatne napore u jačanju vojne suradnje unutar unije i smanjivanju ovisnosti o SAD-u a potvrdit će se i spremnost da se poveća potrošnja za obranu što je Trumpov središnji zahtjev.

"Europa mora preuzeti veću odgovornost za vlastitu sigurnost", kaže se u nacrtu pripremljenih zaključaka summita. "Unija stoga poduzima korake da ojača europsku obranu jačanjem ulaganja u obranu, razvojem kapaciteta i operativne spremnosti. Te inicijative jačaju njezinu stratešku samostalnost".

Više s weba

Pročitajte još

Image
ŠESTA FAZA

Von der Leyen o novom paketu sankcija Rusiji: 'Uvodimo embargo na rusku naftu. Neće biti lako'

Više s weba