preko 1000 poginulih

U Afganistanu se i dalje traga za preživjelima. Kiša ne olakšava posao: 'Ništa nemamo, sve smo izgubili'

23.6.2022. u 20:00/ Maja Oštro Flis

Najrazorniji potres koji je pogodio Afganistan u posljednjih 20 godina

Jaka kiša i nepristupačan teren stvaraju probleme spasilačkim ekipama koje tragaju za preživjelima nakon potresa u Afganistanu. I dalje nema konačne brojke poginulih koja je prešla tisuću. Talibani traže međunarodnu pomoć, a UN je već poslalo humanitarnu i novčanu.

Dva, jednako tužna lica Afganistana - jedni među ruševinama kopaju grobove za one koji se nisu uspjeli spasiti.

„U ovoj kući stradalo je 35 članova moje obitelji, među njima su i moji sinovi, unučad“, kazao je Hakimullah iz Khosta u Afganistanu.

Drugi su preživjeli, ali i ostali bez svega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Molimo islamsku državu, cijelu zemlju da istupi i nekako nam pomogne. Ništa nemamo, sve smo izgubili, nemamo ni šator u kojem možemo spavati“, poručio je Hakimullah.

Image
1500 OZLIJEĐENIH

Više od tisuću poginulih u razornom potresu koji je pogodio Afganistan

Image
1500 OZLIJEĐENIH

Više od tisuću poginulih u razornom potresu koji je pogodio Afganistan

U pojedinim dijelovima zemlje nema ni vode. Prijeko su potrebni šatori, deke, obuća i higijenske potrepštine. Ujedinjeni Narodi donirali su 50 milijuna dolara, a humanitarni paketi s hranom su na putu, poruka je čelnika UN-a Antonija Gueterresa. Komunikacijske mreže teško su oštećene, kao i ceste do udaljenih sela, a zdravstveni sustav bio je pred kolapsom i prije ove katastrofe.

Upravo se čita

Image
KLJUČAN TRENUTAK

Vlado Matanović o otkriću Kauboja: 'Glavaš je htio odustati od rukometa, a onda sam...'

„Moramo se pobrinuti da pomoć učinkovito stigne do mjesta gdje je pomoć potrebna, da smo u mogućnosti pomoći ljudima. Norveški odbor za izbjeglice omogućit će privremene smještaje, a potom i gotovinu“, izjavio je Neil Turner, Norveški odbor za izbjeglice u Afganistanu.

Samo su ruševine ostale u najteže pogođenoj pokrajini Paktika. Ovdje je 500 kuća sravnjeno sa zemljom. I dalje nema službenih, ni konačnih podataka o stradalima, ali više od 1000 ljudi izgubilo je život, a oko 2 tisuće je ranjeno u najrazornijem potresu koji je pogodio Afganistan u posljednjih 20 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ovo je zemlja koja je u posljednjih 40 godina doživjela nekakav oblik sukoba, krize, nesigurnosti ili prirodne katastrofe. Povrh toga, od 15. kolovoza doživjeli smo i potpuni kolaps gospodarstva. Oko 97 posto stanovništva je na rubu siromaštva“, objasnila je Sam Mort, glasnogovornica UNICEF-a u Afganistanu.

Upravo dodatnu financijsku pomoć tražili su i talibani, čiji su zaposlenici ministarstva obrane - na terenu dijelili pošiljke humanitarne i medicinske pomoći.

Više s weba

Pročitajte još

Image
globalna prognoza

'Iduća godina mogla bi biti najtoplija od kada postoje sustavna meteorološka mjerenja'

Više s weba