veliki prosvjedi

U Bjelorusiji ugašen internet kako bi se otežali dogovori prosvjednika: Predsjednik poriče da su vlasti upletene

Image
Foto: AP Images

Ograničeni pristup internetu putem Wi-Fija samo je ponekad dostupan ako korisnici instaliraju odvojeni program

11.8.2020. u 15:45/ Hina

Skupine prosvjednika u Bjelorusiji pokušavaju koristiti ograničeni pristup aplikaciji Telegram kako bi koordinirali bunt protiv vlade, no ističu kako su ih vlasti gašenjem interneta uspješno usporile u tome. 

Lažirao pobjedu na izborima

Mobilni internet isključen je otkad su se u nedjelju prosvjednici sukobili s policijom, optužujući predsjednika Aleksandera Lukašenka da je lažirao svoju premoćnu pobjedu na izborima. Drugog dana prosvjeda, u ponedjeljak, jedna je osoba izgubila život. 

Ograničeni pristup internetu putem Wi-Fija samo je ponekad dostupan ako korisnici instaliraju odvojeni program, a velik dio društvenih mreža je blokiran. Lukašenko odbacuje tvrdnje da su vlasti isključile internet. Aleksander, 42-godišnji prosvjednik u Minsku, ističe kako dva dana nije uspio pročitati novinski članak ili objavu na društvenim mrežama. 

„Ne vidim vijesti, pa ne mogu ništa ni znati“, izjavio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako se u ponedjeljak navečer uputio doma misleći da su prosvjedi završili, no nasilni sukobi i dalje su trajali u dijelovima grada. Prosvjednici su gradili barikade, a policajci ispaljivali gumene metke i šok bombe. 

Image
pobjeda lukašenka

Neredi u Minsku: Prosvjednik poginuo od eksplozije u vlastitoj ruci, oporbena čelnica pobjegla u Litvu

Image
pobjeda lukašenka

Neredi u Minsku: Prosvjednik poginuo od eksplozije u vlastitoj ruci, oporbena čelnica pobjegla u Litvu

Lukašenko optužuje ''inozemne sile''

Mnogi prosvjednici u Minsku rekli su agenciji Reuters da su se spontano pridružili prosvjedima, prateći gomile ljudi koje su susretali na ulici. I sam Twitter je u ponedjeljak objavio da su u Bjelorusiji  blokirane njegove usluge. 

Upravo se čita

Image
Uživo iz Katra

Marko Vargek za Direkt: 'Brazil je druga najskuplja momčad i nikad ih nismo pobijedili'

Lukašenko, koji Bjelorusijom vlada od 1994., za nestanak interneta optužuje „inozemne sile“ koje žele pojačati nezadovoljstvo stanovnika. 

Aplikacija za slanje poruka Telegram, djelomično dostupna preko Wi-Fija, objavila je kako su omogućili „alate protiv cenzure“, no da joj je usluga „veoma nestabilna jer se internet u nekim trenucima u državi potpuno gasi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Anonimni dobročinitelj

"Čudesna torba" sa 100.000 eura našla se na vratima jednog njemačkog hospicija

Više s weba