Na planini Igman

U blizini Sarajeva pronađena masovna grobnica: Krije tijela žrtava bošnjačke nacionalnosti?

Image
Foto: Patrick Pleul/DPA/PIXSELL/Ilustracija

Prema podacima članova obitelji, i danas se 86-ero Bošnjaka s područja Hadžića vode kao nestali

5.6.2019. u 17:10/ Hina

Na Igmanu u blizini Sarajeva pronađena je masovna grobnica za koju se pretpostavlja da krije tijela većega broja žrtava bošnjačke nacionalnosti ubijenih 1992. godine na području Općine Hadžići, dvadesetak kilometara južno od glavnoga grada Bosne i Hercegovine, potvrđeno je u srijedu u Tužiteljstvu BiH koje vodi istragu.

Iz ovog su tužiteljstva priopćili kako su posmrtni ostaci više osoba pronađeni na dubini od jednog metra i to na miniranom području. Grobnica je otkrivena nakon duge istrage koja je obuhvaćala razgovore s očevicima te sustavno pretraživanje terena od oko dva četvorna kilometra.

U tijeku je ekshumacija posmrtnih ostataka kako bi se s pomoću analize DNK pokušao utvrditi identitet tamo pokopanih osoba.

Mjesto Hadžići koje se nalazi na glavnoj prometnici između Sarajeva i Mostara odmah na početku rata okupirale su srpske paravojne snage i tamo, kao i u drugim općinama u kojima su preuzele vlast, počele su provoditi etničke progone i likvidaciju nesrpskog stanovništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima članova obitelji, i dan danas se 86-ero Bošnjaka s područja Hadžića vode kao nestali. Pritom postoje dokazi da ih je najmanje 46-ero nakon zarobljavanja prebačeno u vojarnu bosanskih Srba u Lukavici kraj Sarajeva gdje su pogubljeni. Brojni svjedoci su potvrdili kako su osobno vidjeli da su neki od zatočenika pretučeni do smrti.

Više s weba

Pročitajte još

Image
nevjerojatna nesreća

Nakon iskakanja iz aviona, veteran padobranstva zapleo se u električne vodove i pao

Više s weba