Play logo
POVEZANO S COVIDOM

U Čileu vlada respiratorna epidemija. Preminulo četvero dojenčadi: 'Djeca mlađa od godinu dana su najugroženija'

Image
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Respiratorne bolesti u Čileu zimi imaju tendenciju vrtoglavog porasta. Situacija je pogoršana u Santiagu zbog intenzivnog onečišćenja zraka u gradu koji se nalazi u kotlini okruženoj brdima

10.6.2023. u 7:32/ Hina
Play logo

Čile je pogodila najteža epidemija respiratornog sincicijskog virusa (RSV) u posljednjih nekoliko godina, usmrtivši četvero dojenčadi i opteretivši kapacitete pedijatrijskih jedinica intenzivne njege u zemlji.

Majka jedne od preminulih dojenčadi Yessenia Sanchez rekla je da je čekala od 8 do 22 sata da hitna pomoć prebaci njezino dijete na intenzivnu njegu. U to vrijeme njezina je beba imala dva srčana zastoja, rekla je Sanchez, koja je iz Quilpea u gradskom području Valparaisa.

Play logo

Izvješće čileanskog Ministarstva zdravstva u petak pokazalo je da je prosječna popunjenost kapacitet pedijatrijskih jedinica intenzivne njege u zemlji dosegao 94 posto.

Image
ŠIRI SE ZARAZA

Epidemija difterije u Europi: Opasna bolest pojavila se među migrantima koji stižu brodovima

Image
ŠIRI SE ZARAZA

Epidemija difterije u Europi: Opasna bolest pojavila se među migrantima koji stižu brodovima

"Iako je virus (RSV) očekivan, suočavamo se s jednom od najvećih epidemija u posljednjih nekoliko godina", rekla je ministrica zdravstva Ximena Aguilera, dodajući da su djeca mlađa od jedne godine najugroženija.

Ozbiljnost ove epidemije povezana je s niskom cirkulacijom virusa tijekom pandemije COVID-19, rekla je, dodajući da "sada postoji drugačija imunološka situacija, veća ranjivost, a to nas dovodi do neuobičajeno visoke cirkulacije ovog virusa".

Play logo

Vladu su kritizirali zbog, kako neki kažu, spore provedbe javnozdravstvene kampanje prije početka zime na južnoj hemisferi.

Respiratorne bolesti u Čileu zimi imaju tendenciju vrtoglavog porasta. Situacija je pogoršana u Santiagu zbog intenzivnog onečišćenja zraka u gradu koji se nalazi u kotlini okruženoj brdima.

Play logo
Love island UK
San snova
Obiteljske tajne
Elon Musk Show
default_cta
Kalifornikacija
Zig & Sharko
Ljubav je na selu
Skrivena istina
default_cta
Život na vagi
Play logo

Više s weba

Pročitajte još

Image
KUĆA STRAVE

Horor u Poljskoj: U plastičnim vrećicama pronađene mrtve bebe. Otac i starija kći optuženi za incest, mlađa silovana

Play logo

Više s weba