stravična pomorska nesreća

U Indoneziji uhićen kapetan broda potonulog s 200 putnika: Vozio bez karata i popisa putnika

Image
Foto: AP

Vožnja tog tradicionalnog indonezijskog broda nije bila prijavljena, vozio je bez karata i popisa putnika

21.6.2018. u 10:42/ Hina

Kapetan prekrcanog broda koji je u ponedjeljak potonuo na vulkanskom jezeru u Indoneziji s gotovo dvjesto putnika koji se vode kao nestali, priveden je u policiju radi saslušanja, priopćile su u četvrtak mjesne vlasti.

Drveni brod je počeo tonuti zbog visokih valova i jakog vjetra kada je bio na sredini jezera Toba, popularne turističke destinacije na Sumatri. Kapetan Tua Sagala je među 18 preživjelih, a potraga za nestalima nastavila se u četvrtak.

Potvrđena je smrt četvero putnika, a 193 se vode kao nestali, priopćile su u četvrtak indonezijske vlasti. Ovo je jedna od najtežih pomorskih nesreća u tom arhipelagu na jugoistoku Azije. Vožnja tog tradicionalnog indonezijskog broda nije bila prijavljena, vozio je bez karata i popisa putnika, što otežava zadaću vlastima koje se u svojim procjenama oslanjaju na izjave članova obitelji putnika.

Ako se te procjene potvrde, to će značiti da je brod - na kojemu je bilo i više desetaka motocikala - prevozio četiri do pet puta više putnika od maksimalno dopuštenog broja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kapetan je sada u rukama policije, ali ga još nismo ispitali jer je u šoku", rekao je za AFP glasnogovornik nacionalne policije Yusri Yunus.

Potraga će potrajati barem tjedan dana s obzirom na veličinu jezera koje ispunjava krater golemog vulkana. Jezero Toba je jedno od najdubljih u svijetu i prostire se na 1.145 četvornih kilometara. U vrijeme nesreće Indonezija, najbrojnija muslimanska zemlja u svijetu, slavila je završetak mjeseca posta, ramazana. Milijuni Indonezijaca tada odlaze na put, a mnogi posjećuju jezero Tobu.

Upravo se čita

Image
dijelovi MiG-a 21

FOTO MORH objavio fotografije ostataka srušenog MiG-a. Olupine prevezene u Zagreb

Pomorske nesreće nisu rijetke u tom otočju sa 17.000 otoka i hridi, gdje se ne poštuju propisi o sigurnosti na brodu, koji je jedno od najčešćih prijevoznih sredstava.

Više s weba

Pročitajte još

Image
PROSVJED U WASHINGTONU

'Moramo prošetati do birališta da bismo obranili slobode za koje su se prošli naraštaji krvavo borili'

Više s weba