Klimatske promjene

U Madridu otpočeo dvotjedni klimatski sumit COP25 o katastrofalnim učincima globalnog zagrijavanja

Image
Foto: Ap images

Razgovori su počeli u vrijeme sve vidljivijih učinaka rasta temperature prošle godine, s požarima koji haraju od Artika i Amazonije do Australije te uragana koji divljaju tropskim područjem.

2.12.2019. u 11:27/ Hina

Ujedinjeni narodi počeli su u ponedjeljak dvotjedni klimatski samit u Madridu gdje su svjetski čelnici suočeni s rastućim pritiskom kako bi pokazali da mogu okupiti političku volju u svrhu izbjegavanja katastrofalnih učinaka globalnog zagrijavanja.

Michal Kurtyka, poljski ministar za klimu koji je vodio zadnji krug UN-ovih klimatskih pregovora u Katowicama u prosincu prošle godine, rekao je da je val klimatskog aktivizma među mladim ljudima naglasio hitnost te zadaće.

"Možda se svijet još nije pomaknuo tempom koji bismo željeli, no nade polažem prvenstveno u mlade ljude", rekao je Kurtyka na otvaranju samita u ogromnom konferencijskom centru u Madridu.

"Imali su hrabrosti  progovoriti i podsjetiti nas  da smo ovaj planet naslijedili od svojih roditelja i da ga moramo predati budućim naraštajima", rekao je Kurtyka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svrha konferencije jest položiti zadnje komadiće temelja za potporu Pariškom sporazumu sklopljenom 2015. u svrhu rješavanja klimatskih promjena, koji ulazi u ključnu provedbenu fazu sljedeće godine.

Postojeća obećanja u sklopu sporazuma nisu dovoljna da bi se izbjegle najopasnije posljedice globalnog zatopljenja, u smislu porasta razine mora, suše, oluja i drugih utjecaja, rekli su znanstvenici.

Upravo se čita

Image
povijesni trijumf

'Hrvatska je mirno i metodično cijedila život i radost iz Brazila': Ovako svjetski mediji pišu o Vatrenima

Više s weba

Pročitajte još

Image
'NA VRHUNCU SMO'

Gastarbajteri dolaze na svoje! Padaju cijene rabljenih automobila u Njemačkoj?

Više s weba