OGLAS

Veliko otkriće

U Meksiku tijekom izgradnje željeznice pronađen drevni grob Maja star više od tisuću godina

Image
Foto: Profimedia

Otkriće se dogodilo ovog mjeseca tijekom arheoloških radova koji se izvode usporedo s izgradnjom više milijardi dolara vrijedne turističke željeznice. Cilj je projekta privući turiste na mnoga drevna nalazišta Maja u južnom Meksiku, kao i na obližnja odmarališta poput Cancuna i Tuluma

26.9.2023. u 10:08/ Hina

Meksički arheolozi iskopali su bogato ukrašene ostatke ljudskog kostura u grobnici koja bi mogla biti stara više od tisuću godina, u području u kojemu radnici dovršavaju izgradnju velikog projekta turističke željeznice, objavio je u ponedjeljak nacionalni institut za antikvitete INAH.

Otkriće se dogodilo ovog mjeseca tijekom arheoloških radova koji se izvode usporedo s izgradnjom više milijardi dolara vrijedne turističke željeznice. Cilj je projekta privući turiste na mnoga drevna nalazišta Maja u južnom Meksiku, kao i na obližnja odmarališta poput Cancuna i Tuluma.


Željeznički projekt Maya Train glavni je prioritet gospodarskog razvoja predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora

Najnovije otkriće grobnice dogodilo se tijekom radova na izgradnji hotela u blizini glavnih majanskih ruševina Palenquea u državi Chiapasu, gdje su bila neka od najvećih i najsofisticiranijih urbanih središta drevne civilizacije.

Image
ODLUKOM NJUJORŠKOG SUDA

Italiji vraćena 42 arheološka predmeta: Bili su ukradeni i prodani na crnom tržištu

Image
ODLUKOM NJUJORŠKOG SUDA

Italiji vraćena 42 arheološka predmeta: Bili su ukradeni i prodani na crnom tržištu

Kosturni ostaci pronađeni su u kamenom kovčegu oko 2 kilometra od središta grada, gdje se nalaze visoki hramovi i kompleks palače.  Vjerojatno je na tom mjestu bio pokopan elitni stanovnik grada poznatog među drevnim Majama kao Lakamha, što na majanskom znači Velika Voda.

U kovčegu su bile i tri keramičke posude, ukrasi za uši i par perlica od zelenog kamena.

INAH navodi da je osoba bila pokopana licem prema gore, glavom okrenutom prema sjeveru, dodajući da su potrebni daljnji testovi za određivanje točne dobi i drugih obilježja.


Znanstvenici drevnim Majama pripisuju velika postignuća u umjetnosti, arhitekturi, astronomiji i pisanju. Grad Palenque svoj je vrhunac doživio u 7. stoljeću., ali je napušten već negdje krajem 8. stoljeća. 

Od 1987. nalazi se na UNESCO-vu popisu svjetske kulturne baštine.

POGLEDAJTE VIDEO: Arheolozi o ostacima broda kojeg su pronašli

Viola boje mora
Love island Australija
Svjetsko prvenstvo u rukometu za žene 2023.
Palm springs
Ljubav je na selu
default_cta
Konobari do daske
Igra moje sudbine
Život na vagi
Tri sestre
Barapapa
default_cta

Više s weba

Pročitajte još

Image
potraga za bivšim suprugom

Tijela ruske manekenke i njezine kćeri (15) pronađena zamotana u plahte kraj ljetovališta u Turskoj, sin nestao


Više s weba