DANAS IZ FRANCUSKE

U Parizu jučer i danas skroz drugačija slika. Tamo gdje su bile mase ljudi, ostali samo tragovi vatre, zapalj...

29.3.2023. u 16:59/ Danas.hr

Macron ne odustaje od reforme, odbio je prijedloge sindikata da se nađe posrednik u pregovorima te je odbio prijedloge da se mirovinska reforma suspendira i preispita. Novi dan nacionalnog štrajka zakazali su za idući četvrtak

Iako su masovni prosvjedi u Francuskoj utihnuli, građani su još uvijek nezadovoljni mirovnom reformom predsjednika Emanuela Macrona.

Dok Macron ne odustaje od svoje namjere da reformu provede, ne odustaju ni prosvjednici diljem države. Najavili su nove prosvjede.

Pariške su ulice pune spaljenih kontejnera i kanti za smeće. Razbijeni su brojni izlozi trgovina, a na fasadama zgrada su ispisane poruke psovki prema Macronu.

Osim nezadovoljstva i netrepeljivosti prema francuskom predsjedniku, građani su i nezadovoljni ponašanjem francuske policije koja u prosvjedima koristi prekomjernu silu.

Image
danas u parizu

Tijekom javljanja uživo francuska policija dvaput ispalila suzavac: 'Pitanje je tko će prvi popustiti'

Image
danas u parizu

Tijekom javljanja uživo francuska policija dvaput ispalila suzavac: 'Pitanje je tko će prvi popustiti'

"Policija je jučer koristila suzavce. To je s prosvjednicima trajalo do nekih 11 sati navečer, a vodene topove nije koristila, iako su pristuni na ulicama", rekla je RTL-ova reporterka Ana Mlinarić.

Jedna od optužbi je i da policija uhićuje prosvjednike bez kriterija. Društvenim se mrežama širi snimke da su policajci koristili i pendreke, a prosvjednike su izvlačili iz prosvjeda.

Jučer je bilo 26.000 manje prosvjednika nego prošlog četvrtka kada su se razbijali izlozi trgovina i autobusna stajališta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Macron ne odustaje od reforme, odbio je prijedloge sindikata da se nađe posrednik u pregovorima te je odbio prijedloge sindikata da se mirovinska reforma suspendira i preispita.

Premijerka Elisabeth Borne idući je ponedjeljak pozvala sindikate na razgovore jer ne odustaju ni oni.

Novi dan nacionalnog štrajka zakazali su za idući četvrtak 6. travnja.

Više s weba

Pročitajte još

Image
NAKON SUKOBA

NATO šalje dodatne snage na Kosovo: Vučić traži od zapadnih zemalja da 'urazume' Kurtija

Više s weba