Ostalo upisano u...

U pivu i siru roquefor uživali prije 2700 godina! Arheološko otkriće iz drevnog izmeta rudara soli iz Austrije

Image
Foto: Shutterstock

Znanstvenici su analizirali četiri uzorka: Jedan iz brončanog doba, dva iz željeznog i jedan iz 18. stoljeća

14.10.2021. u 9:50/ RTL Vijesti

Nije tajna da sir i pivo idu ruku pod ruku, ali nova studija otkrila je koliko daleko njihova povijest seže u Europi gdje su rudari soli iz Austrije uživali u toj kombinaciji još prije 2 700 godina, piše Guardian.

Znanstvenici su do ovog saznanja došli analizom ljudskog izmeta pronađenog u bivšem rudniku soli Hallstatt u austrijskim Alpama. Mikrobiolog Frank Maixner kazao je da je ostao iznenađen činjenicom da su rudari u to vrijeme bili toliko napredni da su znali koristiti tehniku fermentacije za dozrijevanje sira.

Image
Neke već možete kupiti

Sviđalo vam se to ili ne, budućnosti prehrane su kukci. Otkrivamo kakav okus imaju, a ova ih tvrtka nudi u obliku gumenih bombona

Image
Neke već možete kupiti

Sviđalo vam se to ili ne, budućnosti prehrane su kukci. Otkrivamo kakav okus imaju, a ova ih tvrtka nudi u obliku gumenih bombona

''Po mom mišljenju, to je vrlo sofisticirano. Nisam to očekivao za to vrijeme'', rekao je Maixner.

Iako je konzumacija alkohola dobro zabilježena u povijesti, izmet rudara sadržavao je prvi molekularni dokaz konzumacije piva na europskom kontinentu u to vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad Hallstatt koji se nalazi na listi UNESCO-ve svjetske baštine koristio se za proizvodnju soli više od tri tisuće godina. Rudari su u rudniku provodili čitave dane - tamo su jeli, pili, išli na zahod.

Znanstvenici su analizirali četiri uzorka: Jedan iz brončanog doba, dva iz željeznog doba i jedan iz 18. stoljeća.

Upravo se čita

Image
o stanju zrakoplovstva

Bivši zapovjednik HRZ-a: 'Koliko dugo letimo MiG-ovima, nije ih previše ni palo'

U jednom od tih uzoraka, starom 2700 godina, pronađeni su uzorci gljiva Penicillium roqueforti i Saccharomyces cerevisiae koje se koriste u proizvodnji hrane.

Analizirali su i od čega se sastojala prehrana rudara u to vrijeme - uglavnom su se hranili žitaricama, voćem, grahom i mesom kao izvorom proteina. Jedina razlika je bila u razini prerade hrane. Također su otkrili da je sastav mikrobioma sličan modernom nezapadnom stanovništvu što bi značilo da se u nekom trenutku dogodila promjena (razlozi mogu biti modernizacija, napredak u medicini). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Daljnjom analizom, bit će moguće utvrditi kad se ta promjena točno dogodilo i što ju je uzrokovalo.

Više s weba

Pročitajte još

Image
'destabilizirat će europski narod'

Stotine u Parizu prosvjeduju protiv poplave migranata: 'Ovo je neviđena tragedija za Europu'

Više s weba