SATOVI, NAKIT, MOBITELI...

U Španjolskoj uhitili 7 Ukrajinaca koji su pljačkali kuće bogatih ukrajinskih izbjeglica

Image
Foto: AP

Civilna garda je uhitila sedmoricu Ukrajinaca, ruski bračni par i njihovog sina. Osumnjičeni su da su opljačkali sedam kuća u okolici grada Alicantea te jednu pored Murcije, iz kojih su iznijeli predmete vrijedne više od 1,25 milijuna eura. Istražni sudac ih je poslao u pritvor dok ne počne suđenje

4.3.2023. u 9:11/ Hina

Španjolska policija uhitila je sedmoricu Ukrajinaca i troje Rusa osumnjičenih da su oko južnih gradova Alicantea i Murcije pljačkali kuće bogatih Ukrajinaca koji su pobjegli od rata.

Kod uhićenih su pronađeni satovi, parfemi, mobiteli, torbice, nakit, sunčane naočale i elektronički uređaji u vrijednosti većoj od 1,25 milijuna eura, navela je španjolska policija u priopćenju objavljenom u petak.

Invazija Rusije na Ukrajinu počela je 24.veljače 2022. nakon čega su tisuće Ukrajinaca krenule prema zapadu Europe. Španjolska je bila jedna od zemalja Europske unije u koju su stizali u velikom broju. Četiri mjeseca kasnije neki od njih, nastanjeni u mjestima Torrevieja i Orihuela Costa, primijetili su da im je nasilno provaljeno u kuće.

To su prijavili policiji, Civilnoj gardi, koja je otpočela istragu.

Istražitelji su uočili sedmoricu Ukrajinaca "specijaliziranih za praćenje i pljačku dobrostojećih Ukrajinaca". Dvojica iz te skupine bila su zatražila status izbjeglica u Španjolskoj.

Image
SJEVEROISTOČNO BOJIŠTE

Ukrajina naredila djelomičnu evakuaciju Kupjanska zbog neprestanih bombardiranja

Image
SJEVEROISTOČNO BOJIŠTE

Ukrajina naredila djelomičnu evakuaciju Kupjanska zbog neprestanih bombardiranja

"Ta skupina je primijetila da dolazi sve više skupocjenih automobila s ukrajinskim registracijama", rekao je glasnogovornik Civilne garde,  u telefonskom razgovoru za Hinu. "Ljudi su dolazili sa svom svojom ušteđevinom i skupim stvarima pa su postali meta te skupine", dodao je.

Članovi skupine bi na njihove automobile neprimjetno zakačili malu napravu, poput magneta, koji bi im kasnije putem navigacijskog GPS sustava odavao lokaciju automobila. Zatim bi svojim automobilom pratili označene automobile Ukrajinaca za koje im se činilo da su bogati. Tako bi doznali gdje žive, a onda bi putem GPS-a saznali i kada njihovi automobili nisu pred kućom, odnosno kada nema nikoga doma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što bi proučili dnevnu rutinu žrtava, odlazili bi njihovim kućama s alatom za obijanje brava te ulazili unutra.

"Jedna od žrtava bila je otputovala u Njemačku i tek kada se vratila otkrila da joj je stan opljačkan", rekao je glasnogovornik.

Organizacija je imala podršku ruskog bračnog para i njihovog sina koji su im davali na korištenje automobile kojima su pratili žrtve i odlazili u pljačke njihovih kuća, ponekad i usred dana, priopćila je Civilna garda.

Istražitelji su pratili osumnjičene a zatim pretresli sedam njihovih kuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
veliko priznanje!

RTL-ovoj Mojmiri dodijeljena 'Večernjakova ruža'!: 'Drago mi je što se cijeni ženska s mišljenjem, a ne sa strukom!

U njima su pronašli 92.700 američkih dolara i 92.065 eura. Također i nakit te skupocjene satove, torbice, parfeme, sunčane naočale, mobitele, elektroničke uređaje i laptope. U jednoj kući otkrivena su dva kolekcijska albuma poštanskih markica procijenjena na 500.000 eura, a koja su bila ukradena u obližnjem mjestu.

"Pronađeni su i elementi za geolokaciju kojima su kontrolirali vozila žrtava, također i uređaji za poništavanje alarmnih uređaja, te alat za obijanje brava", priopćila je Civilna garda.

Uhitila je sedmero ukrajinskih muškaraca i ruski bračni par te njihovog sina.

Osumnjičeni su da su opljačkali sedam kuća u okolici primorskog grada Alicantea, te jednu pored Murcije, iz kojih su iznijeli predmete vrijedne više od 1,25 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvedeni su pred istražnog suca koji je njih sedmero poslao u pritvor dok ne počne suđenje. Identitet uhićenih nije objavljen.

"Istraga se nastavlja pa nisu isključena nova uhićenja i otkrivanje dodatnih žrtava", poručila je Civilna garda iz Alicantea.

Španjolska je primila 167 569 izbjeglica iz Ukrajine, podatak je španjolskog ministarstva unutarnjih poslova na dan 16.veljače 2023.

Profesor španjolskog jezika Javier i njegova supruga Ukrajinka doselili su se s dvoje djece iz Kijeva u Alicante, no nisu bili žrtve jer nisu imućni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidio sam u medijima o pljačkama kuća. Kakvi gadovi", kaže Javier. "Pretpostavljam da su ulazili u kuće ukrajinskih bogataša koji imaju običaj čuvati novac u gotovini", zaključio je.

Više s weba

Pročitajte još

Image
malo mu neugodno?

Šojgu na pitanje kako će zvaršiti rat: 'Svaki rat završi mirom'. A na pitanje kad će to biti, okrenuo se i otišao

Više s weba