Play logo
'najvažnija banka'

U trezor sudnjeg dana pohranili i hrvatske biljke. U riznici sjemena i naš kukuruz te povrće

Image
Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Riječ je o 153 primke iz skupine žitarica i kukuruza i 8 primki iz skupine povrća, čime je ukupno pohranjena 161 hrvatska primka. U globalnu riznicu sjemena u Norveškoj prvi put imaju i primke iz hrvatske Nacionalne banke biljnih gena. Tu se pohranjuje sjeme kao 'polica osiguranja' za hranu ako dođe do katastrofe

28.2.2023. u 17:45/ Danas.hr
Play logo

U Globalnu riznicu sjemena u Norveškoj po prvi put su pohranjene primke iz hrvatske Nacionalne banke biljnih gena, izvijestili su u utorak iz Ministarstva poljoprivrede.

Riječ je o 153 primke iz skupine žitarica i kukuruza i 8 primki iz skupine povrća, čime je ukupno pohranjena 161 hrvatska primka te ispunjen jedan od ciljeva Nacionalnog programa očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora do 2027.

Play logo

Ova riznica sjemena u Svalbardu slovi kao najvažnija "banka" na svijetu i smatra se "trezorom sudnjeg dana", budući se u nju pohranjuje sjeme iz svih biljnih banaka gena, te služi kao "polica osiguranja" za opskrbu hrane u svijetu u slučaju katastrofalnih događaja.

Image
MOOOOLIM!

Peršin proglašen otrovnom biljkom. Stručnjak za Direkt: 'U nekim slučajevima može biti štetan'

Image
MOOOOLIM!

Peršin proglašen otrovnom biljkom. Stručnjak za Direkt: 'U nekim slučajevima može biti štetan'

Riznica posjeduje kapacitet pohrane 4,5 milijuna sorti usjeva i 2,5 milijarde sjemenki, nudeći mogućnosti budućim generacijama da prevladaju izazove klimatskih promjena i rasta stanovništva.

Kao važan genetski materijal koji treba sačuvati odabrane su primke hrvatskih tradicijskih sorti koje su se kroz godine prilagodile klimatskih prilikama.

Play logo

Naime, Globalna riznica je druga sigurnosna rezerva , što znači da materijal koji se pohranjuje mora biti pohranjen u Nacionalnoj banci biljnih gena u osnovnoj i sigurnosnoj kolekciji.

U hrvatsku Nacionalnu banku biljnih gena pohranjeno je 106 primke industrijskog bilja, 207 primki krmnog bilja, 2666 primki ljekovitog i aromatičnog bilja, 332 primki povrća, 471 primka voća, 147 primki vinove loze i 610 primka žitarica.

Play logo
Love island UK
San snova
Obiteljske tajne
Elon Musk Show
default_cta
Kalifornikacija
Zig & Sharko
Ljubav je na selu
Skrivena istina
default_cta
Život na vagi
Play logo

Više s weba

Pročitajte još

Image
udisao fentanil

Jednogodišnjak umro u jaslicama. Policija ispod prostirke pronašla kilogram droge

Play logo

Više s weba