tinder swindlers

Uhićena banda ljubavnih prevaranata: Unajmili glumca koji se predstavljao kao vojnik, među žrtvama i žena iz Hrvatske

Image
Foto: Shutterstock / Ilustracija

Osim navodnog bossa iz Nigerije, uhićene su i druge osobe u dobi od 19 do 31 godine, državljani Španjolske, Rumunjske, Meksika i Kube te drugih zemalja Latinske Amerike

21.10.2022. u 11:41/ RTL Vijesti

Španjolska policija razbila je bandu tzv. ljubavnih prevaranata na Mallorci. Naime, sumnjiči ih se da su preko interneta prevarili brojne žrtve u nizu europskih država, uključujući i Hrvatsku, za ukupno daleko više od milijun eura, prenosi Teller Report.

Uhićeno je 16 ljudi među kojima je i 27-godišnji Nigerijac za kojeg se sumnja da je vođa te bande. Identificirano je najmanje 20 žrtava koje su većnom neudane žene.

"Ovo je jedna od najvećih operacija u borbi protiv kibernetičkog kriminala u Europskoj uniji", kazao je glasnogovornik policije.

Svi slučajevi jako podsjećaju na slučaj izraelskog prevaranta Simona Levieva, čija je priča ispričana u Netflixovom dokumentarcu The Tinder Swindler. Virtualne veze sa ženama uspostavljale su se na platformama za upoznavanje uz pomoć lažnih profila. Zatim su strpljivo zadobili povjerenje žrtve i u određenom trenutku zatražili uplatu novca u hitnim slučajevima.

Image
Pravda je spora, ali...

Sve se vraća, sve se plaća: Varalica s Tindera ispao potpuna budala, prevarila ga nepoznata djevojka

Image
Pravda je spora, ali...

Sve se vraća, sve se plaća: Varalica s Tindera ispao potpuna budala, prevarila ga nepoznata djevojka

Istraga je nazvana "Operation Marine" i započela je slučajem u Alicanteu u istočnoj Španjolskoj.

Prema navodima policije, prevaranti su surađivali sa zgodnim glumcem koji je odrađivao videopozive sa svojom žrtvom i predstavljao se kao američki vojnik. Tražio je financijsku pomoć, uključujući novac za avionske karte, plaćanje poreza i novac za zaštitu. Samo od žene u Alicanteu banda je uzela 835.000 eura.

Prema dosadašnjim saznanjima španjolske policije, internetski ljubavni prevaranti varali su žene u Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj, Finskoj, Luksemburgu, Poljskoj, Litvi, Rumunjskoj, Hrvatskoj i Slovačkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim navodnog bossa iz Nigerije, uhićene su i druge osobe u dobi od 19 do 31 godine, državljani Španjolske, Rumunjske, Meksika i Kube te drugih zemalja Latinske Amerike.

Više s weba

Pročitajte još

Image
UPRAVO ODLUČENO

Hrvati oslobođeni svih optužbi u Zambiji: 'Djeca idu s nama u Hrvatsku!'

Više s weba