OGLAS

'NISU OČEKIVALI TAKO BRZO'

Ukrajina i dalje napreduje. General: 'Očekujemo još veći proboj, cilj je doći do državne granice'

Image
Foto: AP

Početkom rujna ukrajinske snage rekle su da su zauzele selo Robotine i da prodiru istočno prema selu Novoprokopivka. Vojnici su rekli da očekuju bitke za kontrolu uzvisina južno i istočno od sela dok se približavaju sljedećem sloju ruske obrane

23.9.2023. u 12:13/ Danas.hr

General koji predvodi ukrajinsku protuofenzivu duž južne bojišnice kaže da su ukrajinske snage probile crtu ruske obrane kod ključnog naselja Verbove i predviđa još veći proboj.

"Na lijevom krilu, u blizini sela Verbove, ostvarili smo proboj i nastavljamo dalje napredovati", rekao je Oleksandr Tarnavsky za CNN tijekom intervjua u petak, iako je priznao da se njegove trupe kreću sporije nego što se očekivalo. “Ne tako brzo kako se očekivalo, ne kao u filmovima o Drugom svjetskom ratu”, rekao je. “Glavno je ne izgubiti ovu inicijativu koju imamo.”


Ukrajinske snage tvrdile su posljednjih tjedana da su probile "prvu liniju" ruskih snaga u regiji Zaporižja. Dužnosnici koje je imenovala Rusija u okupiranom dijelu regije Zaporižja dali su drugačiju sliku borbi. Međutim, analiza dostupnih videozapisa sugerira da su neke ukrajinske jedinice probile važnu crtu ruske obrane u blizini sela Verbove.

Dugoročni cilj Ukrajine je slomiti ruski "kopneni most", koji povezuje teritorij koji drži na istoku s aneksiranim Krimom. Početkom rujna ukrajinske snage rekle su da su zauzele selo Robotine i da prodiru istočno prema selu Novoprokopivka. Vojnici su rekli da očekuju bitke za kontrolu uzvisina južno i istočno od sela dok se približavaju sljedećem sloju ruske obrane. Verbove je nekoliko milja istočno od Robotynea.

Image
STAROMAJORSKE

Ukrajinska vojska oslobodila selo na južnom bojištu: 'Naši momci, slava Ukrajini!'

Image
STAROMAJORSKE

Ukrajinska vojska oslobodila selo na južnom bojištu: 'Naši momci, slava Ukrajini!'

Međutim, Tarnavsky je rekao za CNN kako vjeruje da bi veliki napredak protuofenzive bio kada bi ukrajinske snage uspjela zauzeti Tokmak, strateško središte ruskih snaga. "Tokmak je minimalni cilj", rekao je. “Glavni cilj je doći do naše državne granice. CNN je ranije ovog tjedna izvijestio da su ukrajinske snage još uvijek 20-ak kilometara od Tokmaka, boreći se da probiju više slojeva ruske obrane.

Umjesto 'Surovikinove linije' – obrambene linije izgrađene po naredbi bivšeg generala Sergeja Surovikina, dok je bio zadužen za ruske snage u Ukrajini – Tarnavsky kaže da su veći problemi “raskrižja, drvoredi i minska polja između drvoreda.”

Unatoč priznanju da napredovanje ne ide "brzo kao što se očekivalo", Tarnavsky je rekao da zima neće usporiti protuofenzivu. Intenzivne kiše u jesen mogu učiniti tlo u Ukrajini vlažnim i otežati kretanje teškim strojevima, poput tenkova, ali Tarnavsky kaže da se ukrajinske snage kreću u malim skupinama, uglavnom pješice. "Vrijeme može biti ozbiljna prepreka tijekom napredovanja, ali s obzirom na to kako napredujemo, uglavnom bez vozila, ne mislim da će vrijeme uvelike utjecati na protuofenzivu", rekao je Tarnavsky Pleitgenu u intervjuu.


“U ovom trenutku ni neprijatelj ni mi ne koristimo velike formacije, satnije, bojne ili brigade. Koristimo jurišne odrede, grupe od 10 do 15 ljudi”, objasnio je. "Oni provode golemi posao koncentriranja neprijateljske vatre na njih i koristeći sva sredstva koja imaju da prežive."

Tijekom intervjua general se osvrnuo i na trenutno stanje plaćeničke skupine Wagner. Rekao je da se Wagnerovi borci i dalje pojavljuju "tu i tamo" na prvoj crti bojišnice nakon smrti bivšeg šefa grupe Jevgenija Prigožina, koji je poginuo u avionskoj nesreći prošlog mjeseca nakon neuspjele pobune.

Tarnavsky je dalje rekao da su njegovi ljudi obično nagađali o prisutnosti Wagnera kad god bi se njihov neprijatelj počeo ponašati kompetentnije.

“Sumnjamo na prisutnost Wagnera ako vidimo odvraćanje naših ofenzivnih snaga uz uključivanje vojnog osoblja koje zadaće obavlja na nestandardni način”, objasnio je.


Upravo se čita

Image
PRIPREMITE SE

Alcaraz najavio 2024., pa uputio upozorenje Đokoviću: 'On to želi, ali ja ga želim zaustaviti'

“Ovo tjera čovjeka na pomisao: “Možda se pojavio Wagner?” "Ali danas nema takve jedinice u mom području", dodao je. "Što se tiče smjera Herson - ne mogu reći."

POGLEDAJTE VIDEO: Nakon 600 dana rata u Ukrajini, znamo li više uopće tko tu napreduje, a tko trpi gubitke?

Viola boje mora
Love island Australija
Svjetsko prvenstvo u rukometu za žene 2023.
Palm springs
Ljubav je na selu
default_cta
Konobari do daske
Igra moje sudbine
Život na vagi
Tri sestre
Barapapa
default_cta

Više s weba

Pročitajte još

Image
izbori 17. prosinca

U utrci na prijevremenim izborima u Srbiji 18 stranaka i koalicija: 'Dosadašnja izborna kampanja je veoma prljava'


Više s weba