NA JUGU DRŽAVE

Ukrajinci tvrde: Rusi su nas htjeli zavarati tenkovima na napuhavanje, ispuhali se

Image
Foto: Facebook General Staff of the Armed Forces of Ukraine

'Očito slobodni zrak kozačke regije nije prikladan za 'gumene' proizvode okupatora pa se ispuhuju bez ispunjavanja svoje glavne misije', u objavi je napisao Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine

28.1.2023. u 17:07/ Danas.hr

Ukrajinska je vojska optužila rusku vojsku da je na jugu Ukrajine postavila tenkove na napuhavanje kako bi prevarili protivnika, prenosi Insider.

Rekli su i da su se gumeni mamci ispuhali.

Na svom je Facebooku u četvrtak Glavni stožer oružanih snaga Ukrajine objavio da je ruskoj vojsci ponestalo snage u regiji Zaporižja gdje prema Regionalnoj vojnoj upravi Zaporižja posljednjih dana ruske trupe neprestano pucaju na obranu Ukrajine.

"U vrijeme dok naši partneri koordiniraju opskrbu Ukrajine tenkovima, okupacijska vojska također pojačava prisutnost 'tenkovskih jedinica' na zaporoškom pravcu", napisao je Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine.

Prema ukrajinskim dužnosnicima, ukrajinski tenkovi ipak nisu onakvi kakvima se čine.

"Očito slobodni zrak kozačke regije nije prikladan za 'gumene' proizvode okupatora pa se ispuhuju bez ispunjavanja svoje glavne misije", dodali su Ukrajinci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tenkovi i ostali rekviziti na napuhavanje zapravo su dio ruske taktike prijevare poznate kao maskiranje, a koriste ju kako bi pospješili nevidljivost i da bi nastala pomutnja.

Rusija je elemente ove strategije koristila i u sukobima koji sežu desetljećima unatrag, ali njihovi pokušaji u Ukrajini su propali, tvrde Ukrajinci.

Image
'U RUKAMA WASHINGTONA'

Kremlj: 'Biden ima ključ za prekid ukrajinskog rata, ali ga ne želi iskoristiti'

Image
'U RUKAMA WASHINGTONA'

Kremlj: 'Biden ima ključ za prekid ukrajinskog rata, ali ga ne želi iskoristiti'

Nije poznato zašto su Rusi navodno postavili tenkove na napuhavanje u blizini Zaporižja.

Ranije tijekom rata i Ukrajina je prozvodila lažno oružje koristeći lažne raketne bacače od drveta da bi Rusi bacali projetile na beskorisne mete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
PIJANI VOZAČ GA UDARIO I POBJEGAO

Mama dječaka iz Novske: ' Moj sin je jako uplašen. Ima ozlijede glave i noge. Očekujem da se vozač kazni'

Korištenje taktika prijevare u ratovanju ima dugu povijet. U Drugom svjetskom ratu SAD je koristio je tenkove na napuhavanje u svojoj operaciji Ghost Army. Postrojba je stvarala iluzije i nastojala širiti dezinformacije ne samo vojnim vozilima, tenkovima i topnioštvom na napuhavanje, nego i audio snimkama sa zvukovima koji oponašaju kretanje velikih vojski.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Svibanj 1999.

Vučić na godišnjicu NATO-ovog bombardiranja: 'Niste slomili ponosni srpski duh! Stradali su i Hrvati, ne samo mi'

Više s weba