špijunski triler

Trojica ruskih pilota htjela oteti avione i predati se Ukrajini: 'Jedan je htio drogirati vlastitog čovjeka'

Image
Foto: Shutterstock

Njihov plan otkrila je ruska Federalna sigurnosna služba pa je operacija propala. Piloti su Ukrajincima razmjenjivali šifrirane poruke, odali im taje o ruskim zračnim bazama, dijelili slike kokpita najmodernijih zrakoplova

30.3.2023. u 11:49/ Danas.hr

Prošlog ljeta, skupina ukrajinskih dragovoljaca, blisko surađujući s obavještajnom službom svoje zemlje, bila je blizu uvjeravanja trojice ruskih pilota, koji su bili usred bombardiranja Ukrajine, da prebjegnu sa svojim ratnim zrakoplovima u zamjenu za milijun dolara po komadu.

Bila je to višemjesečna operacija tri dobro uvježbana zrakoplovca koji su bili spremni izdati svoju domovinu za veliku svotu.

Ipak, nijedan od pilota na kraju nije prebjegao. Postoje dokazi da je većinu otkrila ruska Federalna sigurnosna služba (FSB). Kijev također tvrdi da su ipak nešto dobili i od ove neuspjele akcije - prvo, vrijedne tehničke informacije o ruskim zračnim snagama, a drugo - kompromitirali su tri vojna časnika i barme jedan među njina nije letio u borbenim misijama.

Složena obavještajna operacija tako se pretvorila u udaljenu igru ​​dvoboja protuobavještajnih narativa pri čemu su obje strane tvrdile pobjedu.

Image
riskiraju živote

VIDEO Ukrajinski piloti u 'suicidalnoj' misiji: Vojnicima u čeličani Azovstal dostavljali hranu, vodu i oružje

Image
riskiraju živote

VIDEO Ukrajinski piloti u 'suicidalnoj' misiji: Vojnicima u čeličani Azovstal dostavljali hranu, vodu i oružje

Yahoo News susreo se s glavnim ukrajinskim sudionikom operacije zvanim "Bohdan" koji je osmislio i pokrenuo ovaj razrađeni plan otmice ruskih ratnih zrakoplova. Iznio je stotine šifriranih poruka između svoje ekipe i trojice ruskih pilota, Igora Tveritina (48), Romana Nosenka (36) i Andreja Maslova (33).

Detalji koje iznosi Bohdan potkopava rusku verziju događaja i paralelno daje rijedak uvid u zakulisne špijunske operacije dok se ruske i ukrajinske snage međusobno tuku na bojišnici.

Umjesto uspješne misije, eliminirana su trojica ruskih zločinaca

"Dali smo priliku ruskim pilotima da se odluče i prestanu bombardirati civile. Čak i ako ih je u nekoj fazi otkrio FSB, uspjeli smo eliminirati trojicu ratnih zločinaca bez posebnog napora", rekao je Bohdan.

Plan je bio riskantan, ali jasan, pilot bi svojim zrakoplovom preletio u ukrajinski zračni prostor, gdje bi ga dočekali ukrajinski presretači i sigurno otpratili do unaprijed određene piste za slijetanje. Jedan je ponudio da drogira vlastitog navigatora prije leta.

Drugi je predložio prijavu nepostojećih tehničkih kvarova kako bi zavarao svog kopilota i zapovjedništvo. Ukrajina ne bi samo dala punu amnestiju svim prebjezima već bi ih i opremila novim putovnicama, kao i putovnicama za članove njihovih obitelji, s kojima bi se udobno smjestili negdje u Europi.

Ukrajinski dobrovoljci kažu da se operacija još uvijek smatra skromnim postignućem Kijeva. Tveritin je sada prizemljen, ustvrdio je Bohdan, na temelju podataka iz posljednjeg tromjesečja 2022.

Sva tri pilota također su pružila vrijedne ruske vojne tajne tijekom utvrđivanja svoje vjerodostojnosti, uključujući dijeljenje slika i snimki kokpita te ploča s instrumentima najmodernijih zrakoplova - Su-34, Su-24 i Tu-22M3 - kao i pojedinosti o njihovim zračnim bazama. Ukrajince je to koštalo samo nekoliko tisuća dolara i puno strpljenja.

Vrijedna nagrada

Bohdan je objasnio da su on i njegovi kolege bili motivirani da priđu ruskim pilotima zakonom koji je potpisao ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u travnju 2022. godine, prema kojem će njegova vlada velikodušno nagraditi svakog Rusa koji bi se dobrovoljno odrekao svoje vojne opreme.

Borbeni zrakoplovi, bombarderi i jurišni zrakoplovi s fiksnim krilima vrijedili su milijun dolara, a helikopteri su vrijedili 500.000 dolara.

Bohdan je rekao da su on i njegovi kolege potrošili vlastiti novac na operaciju i nisu tražili od ukrajinske vlade da im nadoknadi troškove iako se u poodmakloj fazi operacije uključila ukrajinska domaća sigurnosna služba (SBU).

Više s weba

Pročitajte još

Image
to nije jedini slučaj

Roditelji ostavili 11-mjesečnu bebu tri sata u automobilu na Floridi. Preminula je

Više s weba