OGLAS

ratni zločini

Umirovljeni general vojske bosanskih Srba Milenko Živanović optužen za genocid u Srebrenici

Image
Foto: AP

Živanović je bio svjedokom obrane na suđenju ratnom lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću

4.1.2022. u 13:31/ Hina

Tužiteljstvo BiH u utorak je podignulo optužnicu za ratne zločine protiv umirovljenog generala vojske bosanskih Srba Milenka Živanovića kojega tereti za sudjelovanje u genocidu počinjenom nad Bošnjacima Srebrenice u srpnju 1995. godine.

Živanović (75) je tijekom rata u BiH bio zapovjednik tzv. Drinskog korpusa vojske bosanskih Srba čija je zona odgovornosti bila istočna Bosna.


U optužnici je navedeno kako je on bio sudionik udruženog zločinačkog pothvata koji je doveo do masovnih etničkih progona i ubojstva više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka s područja Srebrenice i Žepe.

Postrojbe pod Živanovićevim zapovjedništvom su od ožujka 1995. godine blokirale zaštićenu zonu Srebrenice prekidajući opskrbu stanovništva koje se tamo nalazilo.

Živanović je nakon toga zapovjedio topničke napade na civile i stambene objekte u Srebrenici kako bi u zoni pod zaštitom UN-a stvorio uvjete nepodnošljive za život.

Image
šalje lošu poruku

'To je trgovanje sjećanjem na genocid', Hodžić o Milanovićevoj izjavi o Srebrenici i 'prelasku civilizacijske linije'

Image
šalje lošu poruku

'To je trgovanje sjećanjem na genocid', Hodžić o Milanovićevoj izjavi o Srebrenici i 'prelasku civilizacijske linije'

U topničkim je napadima koji su prethodili padu enklave ubijen veći broj civila a na meti topništva bosanskih Srba bili su i položaji pripadnika mirovnih snaga UN-a.

Živanović i njegovi podređeni sudjelovali su u razdvajanju bošnjačkih muškaraca i dječaka od članova njihovih obitelji nakon pada Srebrenice te u njihovom zatočenju i pogubljenjima. 


Živanović je bio svjedokom obrane na suđenju ratnom lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) koji je proglašen krivim i osuđen na doživotni zatvor zbog ratnih zločina, uključujući genocid u Srebrenici.

Viola boje mora
Love island Australija
Svjetsko prvenstvo u rukometu za žene 2023.
Palm springs
Ljubav je na selu
default_cta
Konobari do daske
Igra moje sudbine
Život na vagi
Tri sestre
Barapapa
default_cta

Više s weba

Pročitajte još

Image
potraga za bivšim suprugom

Tijela ruske manekenke i njezine kćeri (15) pronađena zamotana u plahte kraj ljetovališta u Turskoj, sin nestao


Više s weba