likvidacije na bojištu

UN optužuje i Rusiju, ali i Ukrajinu za strijeljanja zarobljenika: 'Krajnje smo zabrinuti'

Image
Foto: Shutterstock

Ukrajina i Rusija se međusobno optužuju za loše postupanje sa zarobljenicima koje se, od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022., smatra ratnim zločinom

24.3.2023. u 17:10/ Hina

Ujedinjeni narodi su u petak optužili ukrajinske i ruske snage za strijeljanje desetaka ratnih zarobljenika u ruskoj invaziji na Ukrajinu.

"Krajnje smo zabrinuti zbog strijeljanja 25 ruskih ratnih zarobljenika i civila izvan borbe" i "15 ukrajinskih ratnih zarobljenika", rekla je Matilda Bogner, čelnica UN-ove misije za praćenje ljudskih prava u Ukrajini.

Po riječima Bogner, UN je dokumentirao ukrajinska smaknuća Rusa, "nerijetko počinjena odmah nakon zauzimanja na bojištu".

UN je upoznat s pet istraga koje vodi Kijev, a obuhvaćaju 22 žrtve, ali "nemamo informacija o bilo kakvu kaznenom progonu počinitelja" tih zločina, dodala je.

Image
nema potvrde od rusa

Ukrajina tvrdi: U eksploziji na Krimu uništili smo ruske projektile koji su se prevozili željeznicom

Image
nema potvrde od rusa

Ukrajina tvrdi: U eksploziji na Krimu uništili smo ruske projektile koji su se prevozili željeznicom

Glede strijeljanja 15 ukrajinskih ratnih zarobljenika koje su počinile ruske snage "odmah nakon njihova zarobljavanja", 11 ih je počinila ruska paravojna skupina Wagner, rekla je još čelnica.

Ukrajina i Rusija se međusobno optužuju za loše postupanje sa zarobljenicima koje se, od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022., smatra ratnim zločinom.

Wagnerova skupina je na prvoj crti bojišnice u bitci za grad Bahmut, središte sukoba na istoku Ukrajine. Početkom ožujka videosnimka navodnog ruskog strijeljanja ukrajinskog zarobljenika potresla je ukrajinsku javnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U studenom se Kremlj razbjesnio zbog dviju videosnimki navodnog strijeljanja desetak ruskih vojnika koji su se netom predali ukrajinskoj vojsci.

Više s weba

Pročitajte još

Image
suđenje u zambiji

VIDEO Danas sutkinja odlučuje hoće li Hrvati na slobodu. Pogledajte njihov dolazak na sud

Više s weba