izbjegavanje 'Brexita'

Unija svim silama želi zadržati Veliku Britaniju, a europski čelnici nisu baš oduševljeni ponuđenim prijedlozima

Image

David Cameron i Jean-Claude Juncker

Foto: AP

Šef britanske vlade je dao naslutiti da računa da će se 23. lipnja održati referendum o zadržavanju njegove zemlje u EU

5.2.2016. u 7:20/ Hina

BRUXELLES - Niti jedan europski čelnik nije za sada zadovoljan prijedlozima Bruxellesa za izbjegavanje izlaska Velike Britanije iz Europske unije, navode u četvrtak izvori bliski pregovorima.

Prve reakcije europskih prijestolnice pokazuju da nitko nije zadovoljan kompromisom kojeg je u utorak predstavio predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, s kojim se šef britanske vlade David Cameron nada postići dogovor tijekom summita 28 članova, izjavio je jedan neimenovani europski dužnosnik.

Dosadašnje nezadovoljstvo može biti znak da je kompromis pravedan i uravnotežen, ali i naslućivati teško postizanje sporazuma na europskom summitu 18. i 19. veljače, dodao je taj izvor.

Jedna drugi europski izvor je naveo da Španjolska zamjera Europskoj komisiji koju vodi Jean-Claude Juncker da nije dovoljna odlučna u vezi Cameronovih traženja ograničenja socijalnih davanja europskim radnicima u Velikoj Britaniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta točka zabrinjava Češku, Mađarsku, Poljsku i Slovačku koje se boje diskriminacija prema stotinama tisuća njihovih državljana koji rade u Velikoj Britaniji.

Francuski predsjednik Francois Hollande je upozorio u srijedu da se protivi svakom novom dogovoru tijekom summita 28-orice i upozorio da ne može biti veta zemalja izvana euro-zone o odlukama koje su donijele zemlje članice te zone, čija članica nije Velika Britanija.

Upravo se čita

Image
liste HZZO-a

Udruge pacijenata: Zbog štednje Hrvatskoj prijeti nestašica lijekova, na udaru skupe terapije

Njemačka vlada je ocijenila da su prijedlozi Europskog vijeća ambiciozni.

U predugovoru koji je u utorak otkrila EU za izbjegavanje "Brexita" spominju se "hitne kočnice" kako bi London mogao srezati socijalne pomoći radnicima koji dolaze izvan Europe i jamstva da City, financijsko središte Londona, neće biti ugrožen jačanjem eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cameron u petak odlazi u Poljsku i Dansku u sklopu diplomatske ofenzive o tom pitanju.

Šef britanske vlade je dao naslutiti da računa da će se 23. lipnja održati referendum o zadržavanju njegove zemlje u EU.

Više s weba

Pročitajte još

Image
lažna uzbuna

Turski zrakoplov prisilno sletio u ukrajinsku Odessu zbog sumnjivog paketa: pirotehničari nisu pronašli ništa sporno

Više s weba