tony blair

Upozorenje bivšeg britanskog premijera: 'Zapad se treba pripremiti na bioterorističku prijetnju'

Image

Tony Blair

Foto: Stefan Rousseau/Press Association/PIXSELL

'Islamizam, i ideologija i nasilje, sigurnosna je prijetnja prvog reda i bez kontrole će doći do nas, čak i ako je usmjerena daleko od nas, kao što je to pokazao 11. rujna', kaže Blair

6.9.2021. u 15:19/ Hina

Islamizam ostaje sigurnosna prijetnja "prvog reda" i Zapad bi se trebao pripremiti na to da bi ekstremističke skupine potencijalno mogle koristiti biološko oružje, izjavio je u ponedjeljak bivši britanski premijer Tony Blair, na skupu uoči desete obljetnice napada na SAD.

Talibani su u kolovozu preuzeli vlast u Afganistanu nakon što su Sjedinjene Američke Države povukle svoje vojnike poslije 20 godina rata, a Britanija strahuje od povratka te grupe i da će praznina, nastala od kaotičnog povlačenja Zapada, omogućiti militantima Al Kaide i Islamske države da ondje stvore uporište.

"Islamizam, i ideologija i nasilje, sigurnosna je prijetnja prvog reda i bez kontrole će doći do nas, čak i ako je usmjerena daleko od nas, kao što je to pokazao 11. rujna", rekao je Blair u svom govoru u sigurnosnom think tanku RUSI-ju u povodu 20. obljetnice napada na SAD 11. rujna 2001. 

Blair je rekao da Zapad mora procijeniti svoju ranjivost. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Covid-19 nas je naučio o smrtonosnim patogenima. Mogućnosti bioterorizma mogu se činiti kao područje znanstvene fantastike. No sada bi bilo mudro pripremiti se na to da ih potencijalno mogu upotrijebiti nedržavni akteri", rekao je Blair. 

Bivši premijer, koji je poslao britanske vojnike u Afganistan 2001., rekao je da bi Britanija trebala bliže surađivati s europskim zemljama na tome kako na najbolji način razviti kapacitete za suočavanje s prijetnjom u područjima poput afričke regije Sahel.

Upravo se čita

Image
LIJEPA NAŠA

VIDEO Pogledajte kako predsjednik Milanović proživljava intoniranje himne

"Protuterorizam neće sam po sebi ukloniti ukorijenjenu prijetnju", rekao je. "Trebaju nam čizme na tlu. Naravno da preferiramo da su čizme lokalne, ali to neće uvijek biti moguće", dodao je Blair.

Više s weba

Pročitajte još

Image
SHOPPING U SLOVENIJI

Kruh 3 eura, maslac skuplji nego kod nas. Bili smo u shoppingu u Sloveniji, evo što je susjedima napravila inflacija

Više s weba