četvrta kategorija uragana

Uragan Ian katastrofalnom snagom pogodio Floridu: To je jedna od najsnažnijih oluja koja je ikad pogodila SAD

Image
Foto: AP Photo

U zoni udara su kilometri pješčanih plaža, nizovi hotelskih odmarališta i brojni parkovima s mobilnim kućama, omiljeni umirovljenicima i turistima

28.9.2022. u 23:18/ Hina

Uragan Ian katastrofalnom silom sručio se u srijedu na floridsku obalu Meksičkog zaljeva, pogodivši tu sveznu državu razornim vjetrovima, olujnom kišom i opasnim oceanskim valovima koji su ga učinili jednom od najsnažnijih zabilježenih oluja koje su pogodile SAD.

Ian je pogodio otok Cayo Costa kao uragan četvrte kategorije s vjetrovima koji su puhali 241 kilometar na sat, izvijestio je Nacionalni centar za uragane (NHC).

Po brzini vjetra tek je nešto slabiji od pete kategorije prema Saffir-Simpsonovoj ljestvici, iako se očekivalo da će oslabiti kad dosegne obalu.

U zoni udara su kilometri pješčanih plaža, nizovi hotelskih odmarališta i brojni parkovima s mobilnim kućama, omiljeni umirovljenicima i turistima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok je Ian snažnim vjetrovima i obilnim kišama udarao obalu Floride u posljednjima satima prije nego što će se sručiti na kopno, vlasti su obavijestile stanovnike da je za one koji se još nisu evakuirali sada prekasno da to učine.

Vremenska prognoza predviđa da će uragan uzrokovati valove visine do 3,7 metra, intenzivnu grmljavinu i moguća tornada.

Upravo se čita

Image
dosuđena mu kazna

Pijan i pod Normabelom pokosio taksi i ubio čovjeka, dobio 6,5 godina zatvora

"Ovo je oluja o kojoj ćemo razgovarati još puno godina, povijesni događaj", rekao je Ken Graham, direktor Nacionalne meteorološke službe.

Više od 524.000 domova i tvrtki ostalo je bez struje na Floridi u srijedu poslijepodne, prema podacima lokalnih komunalnih službi. Ian je dosad pogodio više od 830.000 potrošača, no elektroprivrede su neke rane nestanke struje već riješile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije ovaj tjedan, vlasti su naredile evakuaciju više od 2.5 milijuna ljudi.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Snimka je u javnosti izazvala raspravu

Objavljena nova snimka pada Boeinga Flydubaija: pilotu kobni let bio zadnji jer je dao otkaz

Više s weba