OGLAS

POTPISAO PAPA

Vatikan potvrdio zabranu: 'Katolici ne smiju postati masoni'

Image
Foto: Profimedia

'ktivno članstvo vjernika u Slobodnom zidarstvu zabranjeno je zbog nepomirljivosti katoličke doktrine i masonerije', rekla je vatikanska Kongregacija za nauk vjere u pismu koje su vatikanski mediji objavili u srijedu

15.11.2023. u 14:25/ Hina

Vatikan je u srijedu potvrdio zabranu prema kojoj katolici ne smiju postati masoni, odnosno članovi višestoljetnog tajnovitog društva na koje Katolička crkva već dugo ne gleda blagonaklono i koje ima do šest milijuna pripadnika diljem svijeta.

"Aktivno članstvo vjernika u Slobodnom zidarstvu zabranjeno je zbog nepomirljivosti katoličke doktrine i masonerije", rekla je vatikanska Kongregacija za nauk vjere u pismu koje su vatikanski mediji objavili u srijedu.


Pismo je datirano 13. studenoga, a supotpisao ga je papa Franjo i ono je odgovor filipinskom biskupu, uznemirenom zbog rasta broja slobodnih zidara u njegovoj zemlji.

Kongregacija je prošlog tjedna objavila da transrodne osobe mogu biti krštene, krsni kumovi ili svjedoci na katoličkim vjenčanjima.

Pismo o masonima spominje deklaraciju iz 1983., koju je potpisao pokojni papa Benedikt XVI., tadašnji prefekt Kongregacije za nauk vjere, prema kojoj su katolici "u udruženjima slobodnih zidara u teškom grijehu i ne mogu primiti svetu pričest".

Image
VATIKAN

Papa Franjo apelirao da se prekine sukob u Gazi: 'Za ime Božje, prestanite. Prekinite vatru'

Image
VATIKAN

Papa Franjo apelirao da se prekine sukob u Gazi: 'Za ime Božje, prestanite. Prekinite vatru'

Masonske lože su uglavnom isključivo muška udruženja, povezana s tajanstvenim simbolima i obredima. Također ih se ponekad povezuje s teorijama urote po kojima ta bratstva u velikoj mjeri utječu na svjetska zbivanja.

Prema Sjedinjenoj velikoj loži Engleske, suvremeno slobodno zidarstvo "jedno je od najstarijih društvenih i humanitarnih organizacija u svijetu", ukorijenjenih u tradicijama srednjovjekovnih klesara.


Skupina tvrdi da ima 180.000 muških članova, uz dvije ženske lože u Engleskoj s dodatnih 5000 članova, te procjenjuje da masona u svijetu ima oko šest milijuna.

Udruženje je kao poznate masone iz povijesti navelo princa Filipa, supruga pokojne kraljice Elizabete, bivšeg premijera Winstona Churchilla, pokojnog glumca Petera Sellersa, bivšeg engleskog nogometnog trenera Alfa Ramseya te pisce Rudyarda Kiplinga i Arthura Conana Doylea.

POGLEDAJTE VIDEO: Papa Franjo (86) opet zabrinuo. Preskočio govor, ostao bez daha: 'Ne osjećam se dobro'

Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
default_cta
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks

Više s weba

Pročitajte još

Image
Bez zabrinutosti

Nema znakova novih virusa. Porast respiratornih bolesti u Kini događa se zbog poznatih patogena


Više s weba