Peking se ne obazire

Vatikan tražio sastanak Xija Jinpinga i pape Franje u Kazahstanu, a Kina odbila: 'Jinping nema vremena'

Image
Foto: AP Photo/Alessandra Tarantino

Izvor nije dao detalje kako ili kada je Vatikan pristupio Kini s kojom je uključen u osjetljiv dijalog o statusu Rimokatoličke crkve u toj zemlji

15.9.2022. u 23:18/ rtl.hr

Vatikan je obavijestio Kinu da se papa Franjo želi sastati s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom dok su obojila boravila u prijestolnici Kazahstana, no Kina je odgovorila da za to nema dovoljno vremena, kazao je vatikanski izvor u četvrtak.

Izvor nije dao nikakve detalje o tome kako ili kada je Vatikan pristupio Kini s kojom je uključen u osjetljiv dijalog o statusu Rimokatoličke crkve u toj zemlji. Vatikan je "pokazao otvorenost", kineska strana je uzvratila da "cijeni tu gestu", ali da Xi Jinping nema vremena.

Image
Onaj koji je javno skresao Putinu

Rusija uz sulud izgovor prekida sav izvoz nafte iz Kazahstana u EU preko svog teritorija, kažnjava svog susjeda

Image
Onaj koji je javno skresao Putinu

Rusija uz sulud izgovor prekida sav izvoz nafte iz Kazahstana u EU preko svog teritorija, kažnjava svog susjeda

I papa i Xi bili su u srijedu u Nur-Sultanu. Xi je ondje bio u službenom posjetu, a Papa je sudjelovaona Kongresu svjetskih religijskih vođa. Sastanak pape i kineskog predjsednika, koliko god kratak, bio bi povijesni trenutak.

U razgovoru s novinarima koji su ga pratili na letu u tu srednjoazijsku zemlju u utorak, Franjo su pitali bi li se mogao sastati sa Xijem u glavnome gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Franjo je odgovorio: "Ne znam ništa o tome." Bez objašnjenja. Na pitanje kada bi bio spreman ići u Kinu, Franjo je odgovorio: "Uvijek sam spreman ići u Kinu".

Papa je pokušao poboljšati povijesno loše odnose između Svete Stolice i Kine, te je u intervjuu za Reuters u srpnju kazao da se nada obnoviti tajni i prijeporni dogovor o imenovanju rimokatoličkih biskupa u Kini.

Upravo se čita

Image
UTAKMICA ODLUKE

Dalić najavio okršaj s Belgijom i otkrio detalje oko sastava: 'Nema popravnog ispita'

Više s weba

Pročitajte još

Image
ŠESTA FAZA

Von der Leyen o novom paketu sankcija Rusiji: 'Uvodimo embargo na rusku naftu. Neće biti lako'

Više s weba