zamračenje ukrajine

Oko 60 posto Kijeva nema struju: 'Milijuni su gurnuti u ekstreme i užas'

Image
Foto: AP

'Zajedno smo izdržali devet mjeseci rata punog opsega i Rusija nije pronašla način da nas slomi, niti će ga naći', poručio je predsjednik Zelenski u svom noćnom obraćanju u četvrtak

26.11.2022. u 9:05/ Danas.hr

Veći dio Ukrajine ostao je bez struje, grijanja i vode dva dana nakon razorne serije ruskih raketnih napada na civilnu infrastrukturu zemlje, piše The Guardian.

Gradonačelnik Kijeva, Vitalij Kličko, rekao je da 60 posto kućanstava u gradu od tri milijuna stanovnika nema struju, a i diljem zemlje dolazi do nestanka električne energije, dok se inženjeri muče s popravkom transformatora i dalekovoda oštećenih ili uništenih krstarećim projektilima.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da se osnovne komunalne usluge postupno obnavljaju, ali postoje problemi s opskrbom vodom u 15 regija.

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Volker Türk rekao je da je u ruskim napadima na kritičnu infrastrukturu od listopada poginulo najmanje 77 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Milijuni su gurnuti u ekstremne poteškoće i užasne uvjete života", rekao je Türk u izjavi. "U cjelini gledano, ovo stvara ozbiljne probleme prema međunarodnom humanitarnom pravu, koje zahtijeva konkretnu i izravnu vojnu prednost za svaki napadnuti objekt".

Glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, nije zanijekao da Rusija napada ukrajinsku energetsku infrastrukturu, ali je okrivio Kijev na temelju toga što se nije pokorio ruskim zahtjevima, koje nije precizirao. Vlada Zelenskog obećala je da neće prihvatiti mirovne uvjete koje Rusiji ostavljaju kontrolu nad bilo kojim ukrajinskim teritorijem.

Upravo se čita

Image
NESRAZMJER PLAĆA

Studenti koji okreću burgere i čistači ulica zarađuju više nego medicinske sestre

Image
zbog skloništa

Zelenski neočekivano kritizirao Klička: 'Treba više raditi!'

Image
zbog skloništa

Zelenski neočekivano kritizirao Klička: 'Treba više raditi!'

U svom noćnom obraćanju u četvrtak, Zelenski je rekao da napadi neće slomiti volju ukrajinskog stanovništva. "Zajedno smo izdržali devet mjeseci rata punog opsega i Rusija nije pronašla način da nas slomi, niti će ga naći", rekao je.

Petro Kotin, čelnik državne tvrtke za nuklearnu energiju rekao je da su u nuklearnoj elektrani Zaporižja, koja je i dalje pod ruskom kontrolom, dva od šest reaktora bila u stanju mirovanja, ali još nisu vraćena u mrežu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
'nije aneksija'

Srpski tabloidi o Milanoviću: 'Priznao je! Kosovo je oteto od Srbije'

Više s weba