OGLAS

ANAR IMANOV

Veleposlanik Azerbejdžana o strahu da će se dogoditi etničko čišćenje Armenaca: 'Ako nisu teroristi, sigurni su'

Image
Foto: RTL

Unatoč strahovima da je izbio treći rat na Kavkazu napadom Azerbajdžana na regiju Nagorno-Karabah, azerbajdžanski veleposlanik tvrdi kako se radi o protuterorističkoj operaciji

21.9.2023. u 9:12/ Danas.hr

Nakon brojnih apela da se zaustavi sukob na Kavkazu, Azerbajdžan je potvrdio da je postignut dogovor o prekinu vatre u regiji Nagorno-Karabah, a već slijede i prvi mirovni razgovori.

Naša je reporterka Ana Mlinarić razgovarala s veleposlanikom Republike Azerbajdžan u Hrvatskoj Anarom Imanovom o novonastaloj ratnoj situaciji na Kavkazu u kojoj su azerbajdžanske snage u utorak izvršile napad na regiju Nagorno-Karabah.


Nije li ovo treći rat?

"To je antiteroristička operacija i ona je izvedena na suverenom teritoriju Azerbajdžana gdje su smještene privremene ruske mirovne snage i gdje živi naša armenska nacionalna manjina. Ne mislim da je ovo treći rat, to je antiteroristička operacija "

Što sada?

"Okidač je bila armenska grupa koja je postavila protutenkovsku minu na našem teritoriju na kojem su poginuli službenici našeg ministarstva unutarnjih poslova. Također, dva civila poginula su zbog eksplozija nagaznih mina. To je bio okidač. Ali glavni problem je postojanje armenskih snaga na azerbejdžanskom teritoriju.

Na temelju izjave koja je potpisana 10. studenog 2020. godine, nakon drugog rata, armenske oružane snage morale su napustiti azerbajdžanski teritorij dok su ruske mirovne snage ušle… Ruske mirovne snage ušle su u teritorij, ali armenske snage nisu ga napustile. To je problem jer armenske oružane snage provode aktivnosti na suverenom azerbajdžanskom tlu. Režim koji je bio uspostavljen na našem teritoriju, naš stav je vrlo jasan - režim treba biti raspustiti, a armenske oružane snage moraju se u potpunosti povući s teritorija Azerbajdžana".


Image
ARMENCI PRISTALI

Dogovoren prekid vatre u Nagorno-Karabahu: 'Prekid neprijateljstva započinje u 13 sati'

Image
ARMENCI PRISTALI

Dogovoren prekid vatre u Nagorno-Karabahu: 'Prekid neprijateljstva započinje u 13 sati'

Koja je pozadina sukoba?

"Armenija je neovisna država i izgrađena je lateralnim vezama. Azerbajdžan ima dosta dobre odnose s međunarodnim partnerima. Glavni okidač je postojanje armenskih oružanih snaga na azerbajdžanskom tlu i istovremene provokacije koje izvode oružane snage. Nekoliko puta su izveli napade, postavljeno je gotovo 3000 mina koje su zapravo napravljene u Armeniji 2021. godine, dakle nakon drugog rata u Karabahu. Postavili su ih da bi ubijali naše ljude. To je problem."

Koliki je ruski utjecaj na Azerbejdžan?

"Prvo, Azerbajdžan je suverena država, ne treba mu blagoslov nijedne zemlje za izvođenje antiterorističke operacije na svom suverenom tlu. Drugo, Azerbajdžan je na isti način razvio svoje susjedske odnose."


Upravo se čita

Image
PRIPREMITE SE

Alcaraz najavio 2024., pa uputio upozorenje Đokoviću: 'On to želi, ali ja ga želim zaustaviti'

Poričete li da se radi o ratu između utjecaja Zapada i Istoka?

"Azerbejdžan ima dobre odnose i s partnerima na Istoku i Zapadu. Zato smo se pridružili razmišljanjima, ne samo Istoka i Rusije, nego i Bruxellesa i SAD-a. Glavni problem je namjera Armenije da zahtijeva svoje teritorij Azerbajdžana. To je miješanje u naše unutarnje afere. Oni objavljuju da priznaju teritorijalnu cjelovitost Azerbajdžana, ali podržavaju separatizam na našem tlu".

Što će se dogoditi s armenskim stanovništvom u regiji Karabah? Neki se boje etničkog čišćenja?

"Azerbajdžan je mnogo puta objavio da armensku manjinu u regiji Karabah smatra građanima Azerbajdžana. Njihova prava i slobode zajamčeni su ustavom i drugim zakonima republike Azerbajdžana. Oni će uživati ​​na isti način kao i druge manjine. Za razliku od monoetničke Armenije, imamo različite manjine i one očito uživaju svoje živote i prava. Armenci, koji nisu uključeni u terorističke aktivnosti, sigurni su".


Hoće li ovo ostati kao sukob samo u regiji Karabah ili će se proširiti po cijeloj zemlji?

"Nadamo se da neće biti više provokacija iz Armenija pa se ni protuteroristička operacija ne bi trebala širiti".

POGLEDAJTE VIDEO: Novi rat na pragu Europe: Azerbajdžan je pokrenuo vojnu operaciju Armenaca

Viola boje mora
Love island Australija
Svjetsko prvenstvo u rukometu za žene 2023.
Palm springs
Ljubav je na selu
default_cta
Konobari do daske
Igra moje sudbine
Život na vagi
Tri sestre
Barapapa
default_cta

Više s weba

Pročitajte još

Image
izbori 17. prosinca

U utrci na prijevremenim izborima u Srbiji 18 stranaka i koalicija: 'Dosadašnja izborna kampanja je veoma prljava'


Više s weba