Igor Pokaz

Veleposlanik u Britaniji za RTL: 'Ovo je kraj jedne ere. Bila je oslonac građanima...'

9.9.2022. u 19:44/ Maja Oštro Flis

'Datum ispraćaja još nije utvrđen, vjerojatno će se znati vrlo brzo, ali riječ je o događaju koji zahtjeva iznimno velike organizacijske, logističke, sigurnosne i protokolarne pripreme'

Doslovno, od trenutka kada smo sletjeli u London, sve je u znaku kraljice Elizabete II. Heathrow, zračna luka u Londonu, na svakom koraku dok ne izađete stalno vrti nekakve reklamne panoe s kraljicom Elizabetom. Ispitane su stranice sućuti…

Tako je po cijelom gradu - sve ono što su bili veliki reklamni plakati diljem zemlje sada su fotografije koje su obilježile njezin život. Svaka autobusna stanica i dijelovi podzemne željeznice također.

Pričali smo s jako puno ljudi u Londonu i svi kažu kako su nekako znali što slijedi, pogotovo posljednjih nekoliko dana pošto kraljica nije bila u stanju otići u Buckinghamsku palaču kako bi upoznala i primila britansku premijerku Liz Truss, već je ona došla u Balmoral u Škotsku.

Image
najdugovječnija britanska kraljica

Crkvena zvona odzvanjaju, Ujedinjeno Kraljevstvo tuguje: 'Bila je više od same figure - bila je baka nacije!'

Image
najdugovječnija britanska kraljica

Crkvena zvona odzvanjaju, Ujedinjeno Kraljevstvo tuguje: 'Bila je više od same figure - bila je baka nacije!'

Ipak, nitko nije bio spreman na ono što je slijedilo. Kraljica je imala 96 godina, ali to je jedna konstantna, stalna figura koja je prisutna u svim njihovim životima. S njom su odrasli i proživjeli lijepe i manje lijepe trenutke, ali kraljica je uvijek bila tu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puno se sada piše i spominje "nova era" nakon kraljice Elizabete.

"Ovo je definitivno kraj jedne ere. Promjene će biti razne - od tehničkih promjena, riječi himne i novčanice koje će se sve povući iz upotrebe i uvesti nove s likom kralja Charlesa, poštanske marke također, natpisi na brojnim zgradama i ustanovama… Slijedi cijeli niz tehničkih promjena koje će se postupno uvoditi u život u Ujedinjenoj Kraljevini kako bi se obilježio dolazak novog kralja", kazao je Igor Pokaz, hrvatski veleposlanik u Velikoj Britaniji.

Upravo se čita

Image
OPOZVAN PROIZVOD

Inspektorat povukao salamu od divlje svinje zbog bakterije! Provjerite jeste li je kupili

"Jedan podatak koji jako dobro ilustrira to vrijeme je taj da je više od dvije trećine građana Ujedinjene Kraljevine rođeno za vrijeme vladavine Kraljice Elizabete. Ne znam ni za jednog drugog monarha, samo za nju", kaže veleposlanik.

Ono što se često spominje u osvrtima na njezin rad, osim službe koju je posvetila državi i narodu je stabilnost koju je davala kroz svoj rad. "Bila je svojevrsni oslonac građanima, kako u onim dobrim vremenima, tako i u onim izazovnim, kao što je bila primjerice pandemija, ili u vrijeme Brexita kad je ohrabrivala građane", prepričava Pokaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednako kako je ona bila oslonac građanima, tako je princ Philip bio njen oslonac. "Njegovim odlaskom točno se vidjelo kako je to na nju utjecalo, kako je počela kopniti s vremenom, koliko je on bio bitan i važan u njezinom životu...", kaže.

Image
dirljivi prizori

Kralj Charles III. i Camilla u crnini! Kralj se rukovao s mnoštvom ispred Buckinghamske palače, baš kao njegova majka nekad

Fotogalerija
Image
dirljivi prizori

Kralj Charles III. i Camilla u crnini! Kralj se rukovao s mnoštvom ispred Buckinghamske palače, baš kao njegova majka nekad

Fotogalerija

A sada slijedi vjerojatno najveće zabilježeno okupljanje državnika, jer se očekuje da će u Ujedinjeno Kraljevstvo doći šefovi država i vlada iz cijelog svijeta.

"Datum ispraćaja još nije utvrđen, vjerojatno će se znati vrlo brzo, ali riječ je o događaju koji zahtjeva iznimno velike organizacijske, logističke, sigurnosne i protokolarne pripreme", kazao je Pokaz.

I hrvatska će sigurno biti zastupljena na visokoj razini. A tko će točno doći?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trenutno nema informacija hoće li doći predsjednik, premijer - ili oboje", zaključava veleposlanik.

Više s weba

Pročitajte još

Image
nove cijene

Nakon duljeg vremena zamrznutih cijena, od ponoći u Sloveniji znatno poskupljuje gorivo

Više s weba