reforme dogovorene

Velika Britanija dobila jednoglasnu potporu članica, Cameron tvrdi: 'Ispregovarao sam poseban status'

Image

David Cameron

Foto: AP Images

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao je kako je sporazum da se Britanija zadrži u Europskoj uniji dobio jednoglasnu potporu svih čelnika 28 država Europske unije

20.2.2016. u 9:27/ Hina/Ivan Blažević

Britanski premijer David Cameron objavio je u petak da je s ostalim čelnicima Europske unije ispregovarao dogovor koji daje posebni status Velikoj Britaniji.

Image
EUROPSKA UNIJA MOŽE ODAHNUTI

Drama je završena: 'Postigli smo dogovor s Velikom Britanijom!'

Image
EUROPSKA UNIJA MOŽE ODAHNUTI

Drama je završena: 'Postigli smo dogovor s Velikom Britanijom!'

"Ispregovarao sam dogovor koji daje Ujedinjenom Kraljevstvu posebni status u EU-u. Sutra ću ga preporučiti vladi", objavio je Cameron preko Twittera.

Čelnici EU-a u petak navečer postigli su dogovor s Velikom Britanijom nakon dva dana intenzivnih pregovora.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao je kako je sporazum da se Britanija zadrži u Europskoj uniji dobio jednoglasnu potporu svih čelnika 28 država Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dogovor. Jednoglasna potpora za novu nagodbu za UK u EU", napisao je Tusk na Twitteru.

Litvanska predsjednica Dalia Grybauskaitė isto tako je objavila preko Twittera da je u petak u Bruxellesu postignut dogovor o reformskom paketu koji je tražila Velika Britanija.

Upravo se čita

Image
BORBA PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

Ministar Malenica: 'Država je jaka i učinkovita onoliko koliko štiti ranjive skupine'

Prethodno su diplomatski izvori rekli kako su Tusk i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker predočili u petak navečer čelnicima EU-a pročišćen tekst prijedloga za dogovor s Velikom Britanijom, za koji su mislili da bi mogao biti usvojen.

Čelnici zemalja članica EU-a već drugi dan pregovaraju o paketu reformi koje je tražila Britanija prije referenduma na kojem će se britanski građani izjasniti žele li ostati ili izići iz Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se promijenilo?

Dogovoren je paket reformi koje je tražila Velika Britanija prije referenduma na kojem će se britanski građani izjasniti žele li ostati ili izići iz Europske unije.

S tim sporazumom premijer Cameron će voditi kampanju za ostanak u Europskoj uniji na referendumu koji će se najvjerojatnije održati 23. lipnja.

Pravno obvezujuća odluka sadrži eksplicitno izuzeće Velike Britanije iz odredbe zapisane u europskim ugovorima o "sve tješnje povezanoj Uniji", zatim ustupke u pogledu socijalnih prava nebritanskih radnika i jamstvo da odredbe o bankovnoj uniji neće ići na štetu londonskog Citya.

Premijer Cameron je tražio da tijekom prve četiri godine radnici iz drugih zemalja članica koji dođu raditi u Veliku Britaniju nemaju pravo na socijalne naknade poput prava na socijalnu pomoć ili socijalno stanovanje. Također je želio ukinuti dječje doplatke za djecu radnika koja su ostala u svojoj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cameron je uspio dobiti zaštitnu klauzulu na sedam godina koja predviđa ograničenje socijalnih naknada, koje bi se postupno uklanjalo. Također se uvodi indeksacija dječjih doplataka prema standardima države u kojoj dijete živi, a ne prema standardima zemlje u kojoj roditelj radi. To se može početi primjenjivati za novopridošlo radnike odmah, a za sve ostalo od 2020. godine. Britanija je također tražila mogućnost da skupina nacionalnih parlameneta može staviti veto na donošenje europskih zakona.

Dogovoreno je da nacionalni parlamenti mogu zaustaviti neki europski zakon ako ih ima 55 posto od 28 nacionalnih parlamenata, to jest njih 16.  

Cameron je također tražio niz pravno obvezujućih načela, poput izričite odredbe da EU ima više od jedne valute, da zemlje koje nisu članice eurozone ne mogu biti žrtve diskriminacije u odnosu na zemlje koje dijele zajedničku valutu i da britanski porezni obveznici ne plaćaju cijenu kriza u eurozoni.

Međutim postignuti dogovor ne omogućava Britaniji pravo veta na odluke eurozone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanija je također tražila manje europske birokracije, slobodu kretanja kapitala, roba i usluga, što od početka nije predstavljalo problem za ostatak Unije.

Više s weba

Pročitajte još

Image
poginulo sedam osoba

Islamska država preuzela odgovornost: guverner pokrajine Aden ubijen u bombaškom napadu

Više s weba